fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - EDED

Στήριξη της ΜΕΤΑδρασης στον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης (ΕΔΕΔ) της ELSA Greece

newsImage_95Η Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης (ΕΔΕΔ) της ELSA Greece είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη και τιμητική θέση να ανακοινώσει επισήμως ότι η ΜΕΤΑδραση στηρίζει τον 1ον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης με θέμα τα Βασανιστήρια και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.

 

Η ELSA Greece (Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Ελλάδας) αποτελεί το ελληνικό παράρτημα της ELSA (European Law Students’ Association), του μεγαλύτερου, ανεξάρτητου, μη πολιτικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού φοιτητών Νομικής και νέων δικηγόρων με δράσεις που αποσκοπούν στην απόκτηση διεθνούς κατάρτισης και επαρκών επαγγελματικών προσόντων, στη μετεκπαίδευση και περαιτέρω εμβάθυνση σε καίρια νομικά ζητήματα των μελών της, καθώς και στην προώθηση του γόνιμου νομικού προβληματισμού και τη σύνδεση της νομικής θεωρίας με την πράξη.

 

Στην παραπάνω κατεύθυνση, επελέγη η θεματική των βασανιστηρίων για τη φετινή διοργάνωση υπό το πρίσμα της σύνδεσης της τέλεσης αυτών με τη σημασία θεμελιωδών για την ανθρώπινη υπόσταση αξιών που αποτελούν και τον πυρήνα του σύγχρονου κράτους δικαίου. Στόχος μας η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων, νέων Ελλήνων νομικών, αλλά και της κοινής γνώμης εν γένει πάνω σε μια συμπεριφορά όπως αυτή των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης, για την οποία η Ελλάδα πολλάκις έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Η ΜΕΤΑδραση είναι μια Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Διερμηνεία και τη Μετάφραση σε Δημόσιες Υπηρεσίες. Αγωνιζόμενη από το 2009 με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη της ορθολογικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας, η ΜΕΤΑδραση αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση του ΕΔΕΔ να στηρίξει αυτό το εγχείρημα και να προωθήσει το επιστημονικό του έργο. «Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε φοιτητές νομικής και νέους δικηγόρους να ενασχολούνται με τη νομική αντιμετώπιση των βασανιστηρίων και τη σύνδεσή τους με την αξία του ανθρώπου. Από το 2011, η ΜΕΤΑδραση προσφέρει αποκλειστικά για την Ελλάδα την Υπηρεσία Πιστοποίησης Θυμάτων Βασανιστηρίων, από την οποία έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα 644 άνθρωποι. Έχοντας ζήσει από κοντά το σοβαρότατο αυτό θέμα, χαιρετίζουμε τη θεματική επιλογή της ELSAGreeceκι ελπίζουμε η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει τη κοιτίδα για την ανάπτυξη νέων νομικών που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την παγκόσμια κοινωνική και ανθρωπιστική πληγή των βασανιστηρίων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Ιωάννα Μπαμπασίκα, Νομικός, Εμπειρογνώμων στην Πιστοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων και Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης.

 

Η διαγωνιστική διαδικασία του 1ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης θα διεξαχθεί στις 8-10 Μαΐου 2015στην Θεσσαλονίκη και θα προσομοιώνει τις διαδικασίες ενώπιον Εφετείου σε ζητήματα Ποινικού Δικαίου υπό τα πρότυπα γνωστών διαγωνισμών διεθνούς εμβέλειας. Οι συμμετέχουσες ομάδες προέρχονται από τις τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδος (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή) και θα αξιολογηθούν επί της γραπτής και προφορικής ανάπτυξης των επιχειρημάτων τους. Η προφορική διαδικασία θα λάβει χώρα κατά κύριο λόγο στις αίθουσες του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

 

Metadrasi - EDED

Sharing is caring