fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - mother child spaces

Αφιέρωμα της UNICEF για τους Χώρους Μητέρας και Παιδιού

Metadrasi - mother child spaces

Η Μαρμάρ, μία νεαρή μητέρα από τη Συρία, βρίσκεται μαζί με τον γιο και τη μητέρα της στον Χώρο Μητέρας και Παιδιού, περιμένοντας υπομονετικά για το ραντεβού της στην Υπηρεσία Ασύλου της Θεσσαλονίκης. 

Στην Υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας, η Λέιλα με τα τρία παιδιά της έχουν ετοιμάσει μια ξεχωριστή έκπληξη για την ομάδα μας στο Χώρο Μητέρας και Παιδιού. 

Διαβάστε τις δύο ιστορίες-αφιέρωμα της UNICEF για τους Χώρους Μητέρας και Παιδιού της ΜΕΤΑδρασης στην Υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στα αγγλικά, εδώ. Η ελληνική μετάφραση παρακάτω.


Το πρόγραμμα Χώροι Μητέρας & Παιδιού υλοποιείται με τη στήριξη της UNICEF και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου.


Δύο μητέρες, δύο παιδιά και δύο ασφαλείς χώροι

Η πρωτοβουλία “RM Child-Health” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στη στήριξη ασφαλών χώρων για μητέρες και παιδιά

Ανάμεσα στους εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που συγκεντρώνονται καθημερινά στην Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πολλές μητέρες με μωρά και μικρά παιδιά, καθώς και ασυνόδευτα παιδιά. Συχνά χρειάζεται να παραμείνουν για αρκετή ώρα περιμένοντας. Αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες τους, η συνεργάτης της UNICEF, ΜΕΤΑδραση δημιούργησε τους Χώρους Μητέρας & Παιδιού στην Υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

Η πρωτοβουλία “RM Child-Health” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στη στήριξη αυτών των ειδικά διαμορφωμένων χώρων, όπου οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν και να φροντίσουν τα μωρά τους, ενώ τα μικρά παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν με ασφάλεια και να απασχοληθούν δημιουργικά από τα μέλη της ομάδας της ΜΕΤΑδρασης, με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών. Η πρωτοβουλία “RM Child-Health” έχει στηρίξει επίσης τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού σχετικού με ζητήματα υγείας και υπηρεσίες που απευθύνονται σε πρόσφυγες και μετανάστες, και πιο συγκεκριμένα σε νεαρές γυναίκες και φροντιστές. Η ΜΕΤΑδραση δημιούργησε το 2020, με μεγάλη επιτυχία, υλικό για τον μητρικό θηλασμό σε Αραβικά και Φαρσί, ενώ έχει ετοιμάσει υλικό αναφορικά με την προσωπική υγιεινή των γυναικών που θα διανεμηθεί τα μέσα του 2021.

Η Μαρμάρ, μια νεαρή μητέρα από τη Συρία, περιμένει υπομονετικά με το παιδί και τη μητέρα της στον Χώρο Μητέρας και Παιδιού στην Υπηρεσία Ασύλου της Θεσσαλονίκης. Ενώ ο γιος της παίζει υπό το βλέμμα της ομάδας και των εθελοντών της ΜΕΤΑδρασης, η Μαρμάρ νιώθει αρκετά άνετα για να μας μιλήσει για το λόγο που βρίσκεται εδώ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω έρθει εδώ. Έχω ξαναεπισκεφτεί τον Χώρο Μητέρας και Παιδιού. Το 2018 ήρθα για να καταγράψω τον νεογέννητο γιο μου».

Η Μαρμάρ, που έφτασε στην Ελλάδα το 2016, είναι εδώ γιατί όπως εξηγεί χαμογελώντας: «Περιμένω την απάντηση για την αίτηση της μητέρας μου».

Καλούν την Μαρμάρ από το Γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου και αφήνει τον γιο της να παίζει με τα άλλα παιδιά. Αλλά όταν επιστρέφει στον Χώρο Μητέρας και Παιδιού, κλαίει. Η αίτηση της μητέρας της απορρίφθηκε και είναι απαρηγόρητη. Οι άνθρωποι της ΜΕΤΑδρασης αμέσως της προσφέρουν ένα ποτήρι νερό και μερικά λόγια για να την βοηθήσουν να συνέλθει.

«Πολύ συχνά νιώθουμε ότι ο χώρος λειτουργεί ως ένα κοντέινερ που απορροφάει τα αρνητικά συναισθήματα των ανθρώπων που μας επισκέπτονται. Όσοι έρχονται εδώ συχνά νιώθουν ασφαλείς και μοιράζονται μαζί μας τους φόβους, τις ανησυχίες, ακόμα και τις πιο σκοτεινές σκέψεις τους. Προσπαθούμε να τους δίνουμε τον χώρο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και πάντα βρίσκουμε τον τρόπο να τους τονώσουμε το ηθικό». Ανδρομάχη και Χρύσα, συντονίστριες Χώρου Μητέρας και Παιδιού, ΜΕΤΑδραση

Η Λέιλα στην Αθήνα

Στον Χώρο Μητέρας και Παιδιού στην Υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας, συναντάμε την Λέιλα, μια 26χρονη μητέρα τριών παιδιών από τη Συρία. Κινείται στον χώρο με αυτοπεποίθηση και τα τρία της παιδιά φαίνονται να νιώθουν άνετα. Η Βικτωρία και η Μαρία, συντονίστριες του Χώρου Μητέρας και Παιδιού, επισημαίνουν ότι είναι η πέμπτη επίσκεψη της Λέιλα και των παιδιών της από τον Νοέμβριο του 2018. «Την πρώτη φορά που ήρθε η Λέιλα εδώ, ήταν έγκυος στην Εύα», εξηγούν. «Ουσιαστικά γνωρίζουμε την μικρούλα από τη γέννησή της όταν οι γονείς της ήρθαν να την δηλώσουν στην Υπηρεσία Ασύλου!»

Η Λέιλα μας εξομολογείται ότι τα παιδιά της πάντα ενθουσιάζονται όταν τους λέει ότι πρέπει να πάνε στην Υπηρεσία Ασύλου, γιατί θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν την ώρα τους στο «madrasa (σχολείο)» όπως αποκαλούν τον Χώρο Μητέρας και Παιδιού. Αυτή τη φορά, η Λέιλα και τα παιδιά της έχουν ετοιμάσει μια όμορφη έκπληξη για την ομάδα: έχουν φέρει ένα γλυκό που έφτιαξαν ειδικά για τα κορίτσια του χώρου, για να πουν «ευχαριστώ».

«Σας νιώθουμε σαν οικογένεια. Τα παιδιά μου νιώθουν ασφαλή εδώ μαζί σας».
Λέιλα

Αυτή είναι η τελευταία φορά που η Λέιλα και τα παιδιά της επισκέπτονται τον Χώρο Μητέρας και Παιδιού. Έχουν έρθει εδώ, στην Υπηρεσία Ασύλου, για να πάρουν τα διαβατήριά τους. Θα πάνε στους συγγενείς τους στην Γερμανία.

Κατά μέσο όρο περισσότερες από 400 μητέρες και παιδιά ωφελούνται σε μηνιαία βάση από την εν λόγω δράση και στα δύο σημεία. Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή της λειτουργίας τους έως τον Σεπτέμβριο 2020, οι μητέρες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.350 επισκέψεις και τα παιδιά περισσότερες από 25.000 επισκέψεις στους Χώρους Μητέρας & Παιδιού.

Sharing is caring