fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - metadrasi international day vot

26 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων

metadrasi_international_day_vot

Ένα υψηλό ποσοστό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι θύματα βασανιστηρίων. Περισσότερα από 1.200 άτομα έχουν πιστοποιηθεί στο πλαίσιο της δράσης της ΜΕΤΑδρασης «Πιστοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων».

Ο Αλί από το Ιράκ μας ανάφερε: «Τα μισά από τα συνολικά χρόνια φυλάκισής μου κρατήθηκα συνωστισμένος με συγκρατούμενους στον χώρο των εκτελέσεων. Όλα τα χρόνια στη φυλακή δεν υπήρχε χώρος να περπατήσω. Ατρόφησαν τα νεύρα, ατρόφησαν οι μύες, απέκτησα προβλήματα στις αρθρώσεις, παραμορφώθηκα. Η θέαση μαζικών εκτελέσεων υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου επί σειρά ετών. Κάθε μέρα έφερναν και άλλη φουρνιά».

Η Νταχάμπ 33 ετών, από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, βασανίστηκε παρουσία του γιου της, γεγονός το οποίο της προκαλεί επιπλέον ενοχή για όσα είδε και άκουσε το παιδί της. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ακόμα, ως συνέπεια του βασανισμού που υπέστη, την επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο. «Δεν ξέρω καν τι είναι ζωή πια», μας είπε χαρακτηριστικά.

Τα θύματα βασανιστηρίων διώκονται στη χώρα καταγωγής τους για λόγους όπως: η πολιτική δράση των ίδιων ή κάποιου μέλους της οικογένειάς τους, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και/ή η ταυτότητα φύλου, η θρησκεία, τα φυλετικά χαρακτηριστικά.

Οι άνθρωποι αυτοί φέρουν ορατά αλλά και αόρατα τραύματα στο σώμα και την ψυχή τους. Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες και να μη λαμβάνουν τις υπηρεσίες αποκατάστασης και υποστήριξης που δικαιούνται, τόσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, όσο και για τη σωματική και ψυχική υγεία τους. Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας η αναγνώριση, στο πεδίο, της ιδιότητάς τους ως επιζώντες βασανιστηρίων και η δυνατότητα πιστοποίησής τους. Εξίσου σημαντική είναι και η συνεχής σχετική επιμόρφωση από εμπειρογνώμονες προς τους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες στον προσφυγικό πληθυσμό.

Photo credits: Yannis Behrakis / REUTERS

Sharing is caring