fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - samos shelter metadrasi a 1

Ένα σπίτι για τα ασυνόδευτα παιδιά στη Σάμο από τη ΜΕΤΑδραση, με τη στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας

samos_shelter_metadrasi_a

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα επισήμως καταγεγραμμένα 3.280 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων περισσότερα από 1.800 συνεχίζουν να διαβιούν σε επισφαλείς και ακατάλληλες συνθήκες – σε κρατητήρια, καταυλισμούς, ακόμα και στον δρόμο – λόγω έλλειψης θέσεων σε δομές φιλοξενίας, η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – TΗΙ) αναλαμβάνει ένα σημαντικό ρόλο, στηρίζοντας τη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο, με το ποσό των 125.000 δολαρίων, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των δαπανών για το διάστημα Απρίλιος-Δεκέμβριος 2018.

Η δομή, που αποτελεί τη μοναδική για ασυνόδευτα παιδιά στο νησί, ξεκίνησε τη λειτουργία της, χάρη στη βοήθεια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, τον Απρίλιο του 2016 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει φιλοξενία και φροντίδα σε δεκάδες παιδιά.

Αυτή την στιγμή, 12 παιδιά ηλικίας 7-16 ετών κατοικούν μαζί στη δομή της ΜΕΤΑδρασης. Ο 16χρονος Χατίμ*, πρωταθλητής εφήβων στην ποδηλασία στη Συρία, ανησυχεί για την οικογένειά του που έχει μείνει πίσω, ελπίζοντας να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος ώστε να μπορέσει να επιστρέψει. Τα δύο αδέρφια, ο 8χρονος Μαμαντού* και η 11χρονη Φαρίντα*, κατάγονται από χώρα της Αφρικής, ελπίζουν να πάρουν άσυλο στην Ελλάδα και είναι υποδειγματικοί μαθητές στο σχολείο. Ο 12χρονος Σάμι* από τη Συρία περιμένει επανένωση με την αδερφή του που βρίσκεται σε χώρα της Ε.Ε. Ανάμεσα στα παιδιά, υπάρχουν και τρία κορίτσια τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στο επαγγελματικό λύκειο, προσπαθώντας να ξεπεράσουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που έχουν αντιμετωπίσει στην χώρα καταγωγής τους. Η 7χρονη Ράμλα* από τη Συρία αγαπάει με πάθος το χορό και το θέατρο και αυτοσχεδιάζει όλη μέρα, ακόμα και όταν τακτοποιεί το δωμάτιό της!

Τα παιδιά αυτά, που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους με βίαιο τρόπο, βρίσκουν στη δομή της ΜΕΤΑδρασης ένα οικογενειακό, υποστηρικτικό περιβάλλον. Το εξειδικευμένο προσωπικό, μαζί με τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, βοηθούν τα παιδιά να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και να αναπτύξουν δεξιότητες, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, καθώς και να μάθουν να φροντίζουν και να σέβονται ο ένας τον άλλον.

«Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πρωτοβουλία που για μια ακόμη φορά στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα ασυνόδευτα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hotspot της Σάμου και τους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται καθημερινά», δηλώνει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, αναφέρει: «Το έργο της ΜΕΤΑδρασης με τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους είναι ένα φωτεινό παράδειγμα πρωτοβουλιών, τις οποίες η Ελληνική Πρωτοβουλία επιθυμεί να υποστηρίζει. Αυτά τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα μίας ανθρωπιστικής κρίσης και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους παρέχουμε τις καλύτερες και τις πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ελπίζοντας πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα ίδια, ενώ η πατρίδα τους δοκιμάζεται από τον πόλεμο».

*Τα ονόματα των παιδιών έχουν αλλάξει για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Λίγα λόγια για την Ελληνική Πρωτοβουλία

Αποστολή μας: Η επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας, μέσα από φιλανθρωπικές δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην οικονομική ανάκαμψη.
Κινητοποιούμε ανθρώπους με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Είμαστε η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – TΗΙ) – ένα παγκόσμιο κίνημα των Ελλήνων της Διασποράς.
Περισσότερες πληροφορίες στο website:  http://www.TheHellenicInitiative.org/ ,  http://onegreece.org
Like us on Facebook: http://www.facebook.com/thehellenicinitiative
Follow us on Twitter: @THI_OneGreece

Λίγα λόγια για τη ΜΕΤΑδραση

Η ΜΕΤΑδραση είναι μια ελληνική Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών η οποία ιδρύθηκε το 2010 με πρωταρχικό σκοπό να καλύψει μακροχρόνια κενά στην υποδοχή και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Φιλοσοφία της ΜΕΤΑδρασης είναι να πραγματοποιεί δράσεις που δεν καλύπτουν άλλες οργανώσεις ή φορείς. Οι δράσεις της είναι καινοτόμες και προϋποθέτουν εξειδίκευση, εκπαίδευση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλες οργανώσεις και φορείς του εξωτερικού. Εστιάζονται στους τομείς της διερμηνείας και διαπολιτισμικής μεσολάβησης καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο website: https://www.metadrasi.org/
Like us on Facebook: https://www.facebook.com/metadrasi
Follow us on Twitter: https://twitter.com/metadrasi
You Tube: metadrasi

Sharing is caring