Το κουδούνι χτυπάει καθημερινά για τα περισσότερα από 700 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις της ΜΕΤΑδρασης στην Αθήνα, τη Λέσβο και τη Χίο, είτε αναμένοντας την επανένωση/μετεγκατάστασή τους σε κάποια χώρα της Ευρώπης, είτε με την προοπτική της ένταξής τους στο ελληνικό σχολείο. Συνεχίζοντας την ιδιαίτερα καρποφόρα συνεργασία με τα «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων, από τον Ιούνιο του 2017, η ΜΕΤΑδραση επιδιώκει να καλύψει επίσης τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών που παραμένουν στα hotspot των νησιών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος πρωτίστως στην εκπαίδευση και δευτερευόντως στη δημιουργική απασχόλησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2018, με την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη λειτουργία Κέντρων Μη Τυπικής Εκπαίδευσης στη Λέσβο, για παιδιά από το Καρά Τεπέ και τη Μόρια, καθώς και στη Χίο, για παιδιά από τη ΒΙΑΛ, σε χώρους έξω από τα hotspot. Οι μαθητές παρακολουθούν κατά βάση Ελληνικά, Μαθηματικά και Αγγλικά, ακολουθώντας κυρίως το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.
«Ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν εγκλωβισμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα hotspot των νησιών είναι υψηλός. Πολλά από αυτά δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο. Όλα τους, όμως, επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο, στο οποίο θα μπορούν να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται μαζί με παιδιά της ηλικίας τους. Μας συγκίνησε η λαχτάρα με την οποία περίμεναν να ξεκινήσουν τα μαθήματα την πρώτη κιόλας μέρα, σχηματίζοντας ουρές πολλή ώρα πριν. Από τότε, έρχονται καθημερινά με τον ίδιο ενθουσιασμό! Οι δε γονείς τους μάς επισκέπτονται συχνά, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για την πρόοδο των παιδιών τους», αναφέρει η Αναστασία Καραγιάννη, υπεύθυνη εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο.
Προσπάθεια γίνεται και για τη στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες, ώστε να μην αποκλείονται από την εκπαίδευση. Όπως μας λέει ο Κωνσταντίνος Καρακουζίδης, υπεύθυνος εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Λέσβο: «Έχουμε εντοπίσει και παραπέμψει παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, έτσι ώστε να ενταχθούν σε κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο, το συντομότερο δυνατόν».
«Στόχος της ΜΕΤΑδρασης είναι να δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών έξω από τα hotspot και τους καταυλισμούς στην ενδοχώρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή ένταξή τους στο επίσημο σχολικό σύστημα», σημειώνει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά.
Μέσα στην νέα του τάξη, ο 8χρονος Σαμίρ από τη Συρία παίζει με τους νέους φίλους του, περιμένοντας να αρχίσει το μάθημα. «Χαίρομαι που επιτέλους έχω τετράδια και μολύβια και μαθαίνω να γράφω», μας λέει, και συνεχίζει: «Τα ελληνικά είναι δύσκολα, αλλά οι δασκάλες μου είναι καλές και με βοηθάνε. Τα μαθηματικά είναι σαν παιχνίδι!»