Στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και των μαθημάτων απόκτησης δεξιοτήτων (Soft Skills) που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επαφής των προσφύγων και άλλων δικαιούχων διεθνούς προστασίας με την ελληνική πραγματικότητα και την εξοικείωση με βασικές καθημερινές πρακτικές, πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 τόσο εκπαιδευτικές εκδρομές όσο και εξωτερικές δραστηριότητες. Εκπαιδευτικοί των μαθημάτων απόκτησης δεξιοτήτων από τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC) αλλά και της ελληνικής γλώσσας της ΜΕΤΑδρασης συνόδευσαν μαθητές και μαθήτριες σε μέρη που είχαν πιθανά ήδη επισκεφτεί, αλλά και σε καινούργια, πλαισιώνοντας πάντα τις επισκέψεις με πληροφορίες και δραστηριότητες.

Ξεκινώντας από την αρχαία Αθήνα
Αρχίζοντας από τον Μάρτιο του 2020, εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης καθώς και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ). Η επίσκεψη στο Μουσείο έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος «Ελληνική Ιστορία». Οι συμμετέχοντες ρωτούσαν με ενδιαφέρον για τα εκθέματα, κρατούσαν σημειώσεις, ενώ κάποιοι συνέχισαν την επίσκεψή τους και στον Παρθενώνα. Σχετικά με το ΚΕΜ, η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος «Δημόσιες Υπηρεσίες», όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές προσφερόμενες υπηρεσίες του κέντρου.



City of Robots
Τον Ιούνιο 2020, πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη εκδρομές. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά την εκδήλωση «City of Robots», στο πλαίσιο του μαθήματος «Αγορά εργασίας και τεχνολογική εξέλιξη», όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν διάφορους εξελιγμένους μηχανισμούς και τεχνολογικά επιτεύγματα.

Ναός του Ποσειδώνα-Σούνιο
Επιπλέον, επισκέφτηκαν τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ελληνική Ιστορία», ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.
Εθνικός κήπος
Τον Σεπτέμβριο 2020, η ομάδα των Soft Skills επισκέφτηκε τον Εθνικό Κήπο με σκοπό την ενδυνάμωση της ομάδας μετά τη λήξη της πρώτης καραντίνας. Εκεί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το μάθημα χωρίς περιορισμούς στο κέντρο της πόλης σε ένα πρόσχαρο και όμορφο περιβάλλον.




Ελληνική κουλτούρα και ιστορία
Τον Οκτώβριο 2020, πραγματοποιήθηκαν δύο εξωτερικές δραστηριότητες, η μία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και η άλλη στο κέντρο της Αθήνας. Στην πρώτη, η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των μαθημάτων ελληνικής κουλτούρας. Στη δεύτερη, έγινε ένας περίπατος σε κεντρικά σημεία στην Αθήνα με ιστορική σημασία (Πνίκα, Αρχαία Αγορά, Φιλοπάππου) στο πλαίσιο του μαθήματος «Ελληνική Ιστορία».



Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης- Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Το 2021 εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών , πραγματοποιήθηκαν δύο εκδρομές. Αρχικά, τον Σεπτέμβριο 2021, οι μαθητές επισκέφτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ελληνική Ιστορία», ώστε να μάθουν περισσότερα για την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ τον Δεκέμβριο 2021 επισκέφτηκαν το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στο πλαίσιο των μαθημάτων «Ελληνική Ιστορία» και «Ελληνικά Ήθη και Έθιμα», με στόχο τη σύνδεση μέσω της τέχνης της ισλαμικής και της ευρωπαϊκής/ελληνικής ιστορίας.
Κατά τη διάρκεια όλων των εκδρομών, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα σημεία επίσκεψης καθώς και να τραβήξουν δικές τους φωτογραφίες και βίντεο ως αναμνηστικά, απολαμβάνοντας έτσι την εμπειρία και συγχρόνως αποκτώντας γνώσεις που βασίζονται σε θεματικές ενότητες του έργου HELIOS.
Η ΜΕΤΑδραση αποτελεί βασικό εταίρο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την υλοποίηση του προγράμματος HELIOS στην Αθήνα. Το πρόγραμμα HELIOS είναι το πρώτο πανελλαδικό πρόγραμμα ένταξης, από το 2019, με στόχο την στήριξη των προσφύγων και άλλων δικαιούχων διεθνούς προστασίας κατά την ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου 2022 χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
