Στον Κάμπο της Χίου, εκεί όπου κατά τον 14ο αιώνα άρχισε η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στο νησί, βρέθηκαν εικοσιένα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικίας 9-10 ετών, που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο.
Συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς και διερμηνείς, επισκέφθηκαν τον πολυχώρο του Citrus, όπου είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους εξωτερικούς χώρους ενός αρχοντικού σπιτιού και να πάρουν μια γεύση για το πώς ήταν διαρρυθμισμένα τα ξακουστά παλιά αρχοντικά όπου διέμεναν οι αριστοκρατικές οικογένειες της Χίου.
Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δεν άφησε τους επισκέπτες ασυγκίνητους: Οι αψιδωτές πελώριες αυλόπορτες, οι στοές από μαρμάρινα κολωνάκια, τα μπαλκόνια και οι βοτσαλωτές αυλές εντυπωσίασαν μικρούς και μεγάλους.
Οι μαθητές περπάτησαν κατά μήκος των μυροβόλων περιβολιών αναγνωρίζοντας τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές. Αξιοπρόσεκτο ήταν το πηγάδι με τον μάγγανο που τέθηκε σε λειτουργία από τους υπεύθυνους για να κατανοήσουν τα παιδιά πώς γινόταν παραδοσιακά το πότισμα όλων αυτών των μεγάλων εκτάσεων.
Ενθουσιασμένοι στάθηκαν έξω από το αγρόκτημα για να παρατηρήσουν και να καταγράψουν τα είδη και τον αριθμό των ζώων της περιοχής, τραβώντας φωτογραφίες και κρατώντας σημειώσεις σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο φυλλάδιο που είχαν ετοιμάσει. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο όπου διδάχθηκαν την ιστορία της παραγωγής των εσπεριδοειδών καθώς και τη σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη του νησιού.
Σαν δημοσιογράφοι, έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα που παράγονται σήμερα στο κτήμα Citrus και παρέδωσαν στους υπεύθυνους του χώρου μια μικρογραφία του κτήματος που κατασκεύασαν στην τάξη, θέλοντας να τους ευχαριστήσουν για την υπέροχη ξενάγηση. Ως ενθύμιο της επίσκεψής τους, οι υπεύθυνοι του Citrus χάρισαν μία πίτα φρούτου σε κάθε μαθητή και πραγματοποίησαν ένα όμορφο ομαδικό κέρασμα στον κήπο του αρχοντικού.
Η εμπειρία εκπληκτική! Οι μαθητές ήρθαν πιο κοντά με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Χίου, κατανοώντας για ακόμα μία φορά, το μέγεθος της ομορφιάς και της αξίας του τόπου που τα φιλοξενεί. Στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν ότι το νησί είναι πολύ περισσότερα από τον προσφυγικό καταυλισμό που τους φιλοξενεί προσωρινά.
Οι υπεύθυνοι του χώρου, αλλά και οι ντόπιοι που έτυχε να βρίσκονται εκεί, υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά τους μικρούς μας μαθητές, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν από τους βασικότερους εκπαιδευτικούς σκοπούς του προγράμματος, την κοινωνική ένταξή τους.
Η ΜΕΤΑδραση, επιδιώκοντας να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών που παραμένουν στα hotspot των νησιών και να διευκολύνει την ομαλή ένταξή τους στο επίσημο σχολικό σύστημα, από τον Ιανουάριο του 2018, ξεκίνησε τη λειτουργία του Κέντρου Μη Τυπικής Εκπαίδευσης στη Χίο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που βρίσκεται έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ.
Συνολικά, περισσότερα από 350 παιδιά σχολικής ηλικίας επωφελούνται καθημερινά από τις εκπαιδευτικές δράσεις της ΜΕΤΑδρασης στα νησιά, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Διάβασε περισσότερα για τις Εκπαιδευτικές Δράσεις για παιδιά στα νησιά