fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - MG 6555

Η ΜΕΤΑδραση παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο “Ένα Σπίτι για τη Νερμίν”

Μια μητέρα αναγκάζεται να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να το σώσει. Ένας δάσκαλος δέχεται επίθεση φανατικών στο σχολείο. Μια οικογένεια προσπαθεί να διαφύγει στην Ευρώπη και χωρίζεται απροσδόκητα. Δυο παιδιά από διαφορετικές χώρες γίνονται φίλοι στο κρατητήριο που κρατούνται. Ένα αγόρι γιορτάζει για πρώτη φορά γενέθλια στα 10 του χρόνια. Δύο αδέρφια ξαναβρίσκονται απρόσμενα μετά από πολλά χρόνια. Παιδιά φτάνουν στην Ελλάδα μόνα, κουβαλώντας μνήμες μιας χαμένης πατρίδας και οικογένειες ανοίγουν την αγκαλιά τους γι’ αυτά. Από τη μια μεριά η φυγή, ο κίνδυνος, ο φόβος, οι ελπίδες των ασυνόδευτων παιδιών. Από την άλλη η φαντασία, το χιούμορ, η τρυφερότητα, ο αυθορμητισμός, σαν μέσα για να γεφυρωθεί το κενό στην επικοινωνία μαζί τους.

 

Η ΜΕΤΑδραση, μετά από 4,5 χρόνια πραγματοποίησης δράσεων για την υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στη χώρα μας, παρουσιάζει ιστορίες μέσα από τις εμπειρίες και τις δράσεις της, με σκοπό να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει και να κινητοποιήσει το κοινό: Ποια είναι αυτά τα παιδιά που ονομάζονται “Ασυνόδευτα Ανήλικα”; Πώς βρέθηκαν μόνα τους στην Ελλάδα και με ποιο τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους;

 

Η παράσταση αποτελεί μια από τις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού του πρωτοπόρου για τα ελληνικά δεδομένα έργου «Ένα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants, με διαχειριστή Επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

Από τον Ιούνιο 2015, τρεις εκπαιδευμένοι δικηγόροι στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο παρέχουν ενημέρωση και νομική στήριξη σε ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα και έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 200 παιδιά. Παράλληλα, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από ανταλλαγή τεχνογνωσίας με οργανώσεις και οργανισμούς στην Ολλανδία και την Ιταλία οι οποίοι έχουν εδώ και χρόνια αναλάβει την ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ανάδοχες οικογένειες, δημιουργεί μητρώο οικογενειών που μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά μικρά, ασυνόδευτα παιδιά. Οι οικογένειες προέρχονται, κατά προτεραιότητα, από το ίδιο πολιτισμικό πλαίσιο και μιλούν την ίδια γλώσσα με τα παιδιά και θα αναλάβουν να προσφέρουν σε 15 από αυτά την οικογενειακή ζεστασιά και φροντίδα που έχουν στερηθεί, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να επανενωθούν με τις βιολογικές οικογένειές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μητρώο έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 10 οικογένειες, ενώ πολλές ακόμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες συγκέντρωσης δικαιολογητικών.

 

Περισσότερα για τη ΜΕΤΑδραση: www.metadrasi.org

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία, επιμέλεια κειμένου, σκηνογραφία, επιλογή μουσικής: Θέκλα Μαντέλη

Κείμενα: Λυδία Μπισάρα, Πέτρος Γκολεστάνι, Μαρη-Λώρα Καποδίστρια

Χορογραφίες & κινησιολογία: Θέκλα Μαντέλη, Ευδοκία Εύχαρις Γρυλλάκη

Κοστούμια: Ελίνα Μεχάρ, Θέκλα Μαντέλη

Κιθάρα, τραγούδι: Μαρία Κετικίδου

Ούτι: Αδαμάντιος Σαββίδης

Εναέρια ακροβατικά πανιά: Τίνα Γουρζή

Αφήγηση: Θέκλα Μαντέλη, Μαρία Κετικίδου, Αλεξάνδρα Αποστόλου

Παίζουν: Rahmat Ahmadi, Αλεξάνδρα Αποστόλου, Ευδοκία Εύχαρις Γρυλλάκη, Alif Ehotaj, Hayat Gaznevi, Nermine Ghazy, Reza Gorbani, Hassan Hassan, Μυρσίνη Καζάκου, Κική Κουρτίδη, Μαρία Κετικίδου, Ελίνα Μεχάρ, Κυβέλη Παπαϊωάννου, Ειρήνη Παπαχρήστου, Sharo Qadir, Khan Yousafzai

 

Η θεατρική ομάδα της ΜΕΤΑδρασης αποτελείται από διερμηνείς, συνοδούς ασυνόδευτων ανηλίκων, μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, συντονιστές προγραμμάτων, υπαλλήλους γραφείου και εθελοντές της Οργάνωσης.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, 12:00 το μεσημέρι

Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους

Είσοδος δωρεάν

Facebook event:

 

Η ΜΕΤΑδραση ευχαριστεί θερμά το Μουσείο Μπενάκη για την ευγενική φιλοξενία και το ζαχαροπλαστείο «Κυβέλη» για την προσφορά τούρτας.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ένα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

LOGOS_SAMEratio_Horiz_GR (1)

Sharing is caring