fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Η ΜΕΤΑδραση

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΜΕΤΑδραση – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ΜΕΤΑδραση είναι μία ελληνική Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο 2009 και η οποία εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών που δεν καλύπτονται από τις Δημόσιες Αρχές ή άλλες ΜΚΟ στην Ελλάδα. Είναι η μοναδική Οργάνωση που διατηρεί μόνιμη παρουσία σε όλα τα σημαντικά σημεία εισόδου στην Ελλάδα. Εξειδικεύεται κυρίως στους τομείς της διερμηνείας και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών.

Με γνώμονα τις αρχές της συνέπειας, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της ευελιξίας προσαρμογής στις ανάγκες που προκύπτουν, η ΜΕΤΑδραση δραστηριοποιείται στους ακόλουθους βασικούς τομείς:

  • Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών διερμηνείας οι οποίες διασφαλίζουν το ζωτικό δικαίωμα στην επικοινωνία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μέσω της απασχόλησης περισσότερων των 350 διερμηνέων, εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων από την ΜΕΤΑδραση, σε 43 γλώσσες και διαλέκτους – μία δράση που βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε αποτελεσματικής παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Προστασία των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών, μέσω ενός ολοκληρωμένου δικτύου ασφαλείας που αποτελείται από ένα σύνολο δράσεων: δομές φιλοξενίας, ασφαλή συνοδεία από επισφαλείς συνθήκες σε κατάλληλες δομές, καθώς και τις καινοτόμες δράσεις επιτροπείας, ανάδοχης φροντίδας και υποστηριζόμενης αυτόνομης διαβίωσης.
  • Προστασία και υποστήριξη άλλων ευάλωτων ομάδων μέσω της παροχής νομικής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο, της πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων και της οργάνωσης αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας όπου χρειάζεται.
  • Εκπαίδευση και ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, πολύγλωσσων οδηγών υποστήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά που επιτρέπουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση σε επικοινωνιακές δεξιότητες, καθώς και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και μαθητεία επί πληρωμή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Με γνώμονα την πεποίθηση ότι η μετανάστευση οδηγεί στην ανάπτυξη, η ΜΕΤΑδραση προστατεύει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων εκείνων που εκτοπίζονται και διώκονται. Μέσα από καινοτόμες δράσεις, η ΜΕΤΑδραση καλύπτει κρίσιμα κενά στην υποδοχή και την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
METAdrasi-logo-element

ΑΡΧΕΣ

Βασικές αρχές της ΜΕΤΑδρασης αποτελούν η συνέπεια, η αποτελεσματικότητα, η ευελιξία και η άμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις των ημερών.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗΣ

Η Λώρα Παππά, ιδρύτρια, και Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, έχει 25 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα που αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και το Institut de Hautes Etudes Internationales et du Développement (IHEID), από όπου έλαβε πτυχίο καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις.

Η επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει συνεργασίες με ελληνικούς οργανισμούς και φορείς, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας υπό το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και εφτά χρόνια εργασίας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας δημιούργησε το πρώτο στην Ελλάδα, Κέντρο Υποδοχής για Ασυνόδευτους Ανηλίκους (2000) στα Ανώγια της Κρήτης, το οποίο θεωρείται δομή-υπόδειγμα λόγω του τρόπου λειτουργίας της και την προοπτική ένταξης στην τοπική κοινωνία που παρέχει στα παιδιά. Βλέποντας τα κενά στην κάλυψη βασικών αναγκών των προσφύγων και κυρίως των ασυνόδευτων παιδιών, ίδρυσε το Δεκέμβριο του 2009 τη ΜΕΤΑδραση για την προώθηση καινοτόμων και πρακτικών λύσεων.

Το 2015, η Λώρα Παππά τιμήθηκε με το βραβείο «Βορρά-Νότου» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.  Το βραβείο τής απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε το 2016 στη Λισαβόνα. Το 2016 τιμήθηκε με το πρώτο στα χρονικά Βραβείο Alumna of the Year από το Institut de Hautes Etudes Internationales et du Développement για τα αξιόλογα επιτεύγματά της στον τομέα της. Το 2017 της απονεμήθηκε Μετάλλιο της «Λεγεώνας της Τιμής» 2017, από το Γαλλικό κράτος, για την προσφορά της στην κοινωνία και για το εξέχον έργο της.

Lora_Pappa_photo
Credits: Fill in the Gap / Vasilis Kouroupis

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Ιωάννα Μπαμπασίκα είναι δικηγόρος που έχει εργαστεί σε ζητήματα του προσφυγικού και του ασύλου, με ειδίκευση στα θύματα βασανιστηρίων. Έχει γράψει εκτενώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των προσφύγων και την εξάλειψη των βασανιστηρίων. Η επαγγελματική της εμπειρία στο πεδίο περιλαμβάνει συνεργασίες με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για ζητήματα νομικής προστασίας αιτούντων άσυλο, καθώς και 20 χρόνια εργασίας στο Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων στην Αθήνα και συμμετοχή στο Διεθνές Συμβούλιο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Έχει επίσης ενεργήσει ως Ειδικός Σύμβουλος του Ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Η Ιωάννα Μπαμπασίκα είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και το Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ.

Η Βασιλική Αλεξοπούλου είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής της ζωής στην έρευνα και τη συγγραφή εγχειριδίων για την εκπαίδευση και τα οικονομικά. Έχει σταδιοδρομήσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση, όπου διατέλεσε επικεφαλής της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας, Τεκμηρίωσης και Βέλτιστων Πρακτικών, η οποία εστιάζει σε ζητήματα που αφορούν τη μέτρηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων οργανισμών.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ!