fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Η ΜΕΤΑδραση

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΜΕΤΑδραση – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση & την Ανάπτυξη, ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009, με αποστολή να καλύψει κρίσιμα κενά στην υποδοχή και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Η ΜΕΤΑδραση είναι αποφασισμένη να στηρίξει και να προστατεύσει, μέσω καινοτόμων παρεμβάσεων, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων εκείνων που εκτοπίζονται και διώκονται. Η ονομασία ΜΕΤΑδραση προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων “μετά” και “δράση”, λέξεις που αποδίδουν το σκοπό και τη φιλοσοφία μας.

Με γνώμονα τις αρχές της συνέπειας, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της προσαρμοστικότητας, η ΜΕΤΑδραση δραστηριοποιείται στους ακόλουθους βασικούς τομείς:

  • Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών διερμηνείας οι οποίες διασφαλίζουν το ζωτικό δικαίωμα στην επικοινωνία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μέσω της απασχόλησης περισσότερων των 350 διερμηνέων, εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων από την ΜΕΤΑδραση, σε 43 γλώσσες και διαλέκτους – μία δράση που βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε αποτελεσματικής παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Προστασία των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών, μέσω ενός ολοκληρωμένου δικτύου ασφαλείας που αποτελείται από ένα σύνολο δράσεων: δομές φιλοξενίας, ασφαλή συνοδεία από επισφαλείς συνθήκες σε κατάλληλες δομές, καθώς και τις καινοτόμες δράσεις επιτροπείας, ανάδοχης φροντίδας και υποστηριζόμενης αυτόνομης διαβίωσης.
  • Προστασία και υποστήριξη άλλων ευάλωτων ομάδων μέσω της παροχής νομικής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο, της πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων και της οργάνωσης αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας όπου χρειάζεται.
  • Εκπαίδευση και ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, πολύγλωσσων οδηγών υποστήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά που επιτρέπουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση σε επικοινωνιακές δεξιότητες, καθώς και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και μαθητεία επί πληρωμή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Με γνώμονα την πεποίθηση ότι η μετανάστευση οδηγεί στην ανάπτυξη, η ΜΕΤΑδραση προστατεύει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων εκείνων που εκτοπίζονται και διώκονται. Μέσα από καινοτόμες δράσεις, η ΜΕΤΑδραση καλύπτει κρίσιμα κενά στην υποδοχή και την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
METAdrasi-logo-element

ΑΡΧΕΣ

  • Συνέπεια, αποτελεσματικότητα και προσαρμοστικότητα
  • Σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικού και διεθνούς δικαίου
  • Προώθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, που διασφαλίζει την κοινωνική βιωσιμότητα
  • Εφαρμογή καινοτόμων δράσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων και μακροχρόνιων προβλημάτων

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗΣ

Η Λώρα Παππά, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και το Institut de Hautes Etudes Internationales et du Développement (IHEID) από το οποίο τιμήθηκε το 2016 με το πρώτο στα χρονικά Βραβείο Alumna.

 

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ασχολείται με την υποδοχή και ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Μέσα από την εκτεταμένη εμπειρία της, η Λώρα Παππά πάντα αναζητούσε τρόπους για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών και, ειδικότερα, των παιδιών. Το 2010, μετά από εφτά χρόνια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και 13 χρόνια σε Οργανώσεις και το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ίδρυσε την ΜΕΤΑδραση με σκοπό την κάλυψη βασικών κενών στη διαχείριση του μεταναστευτικού μέσω καινοτόμων δράσεων.

 

Το 2015, η Λώρα Παππά τιμήθηκε με το βραβείο «Βορρά-Νότου» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2016 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας με τον τίτλο «Grand Officer» του Τάγματος της Ελευθερίας. Το 2017 της απονεμήθηκε το Μετάλλιο της «Λεγεώνας της Τιμής» 2017, από το Γαλλικό κράτος.

Metadrasi - Lora Pappa photo

Credits: Fill in the Gap / Vasilis Kouroupis

 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η Σάσκια Φλώρου-Balke είναι αντιπρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης από το 2023. Γεννήθηκε στην Ολλανδία και ζει στην Ελλάδα από το 1989. Έχει σπουδάσει Ιστορία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και κατέχει τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Σπουδές από τo London School of Economics. Για χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Αθήνα, ενώ από το 2014 ασχολείται με τη διατήρηση της άγριας χλωρίδας στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Υποστηρίζει το όραμα της ΜΕΤΑδρασης από την ίδρυσή της το 2009, συνεισφέροντας σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας των αποστολών συνοδείας ασυνόδευτων ανηλίκων την περίοδο 2012-2013.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Metadrasi - komondouros markos

Ο Μάρκος Κομονδούρος είναι Ταμίας της Οργάνωσης. Aσχολείται με θέματα εξεύρεσης πόρων και συνηγορίας (advocacy). Είναι πτυχιούχος Μαθηματικών από το Imperial College London και κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, από το Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου. Έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο των τραπεζικών επενδύσεων και πολυετή καριέρα, μεταξύ άλλων, στη UBS στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Κωνσταντινούπολη. Από το 2006, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και τούρκικα.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ!