Πώς μπορούν τα παιδιά πρόσφυγες που δεν έχουν ούτε σπίτι ούτε ίντερνετ, να συνεχίσουν τα μαθήματά τους τώρα που έχουν κλείσει όλα τα σχολεία τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης; Η ομάδα Eκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και τη Λέσβο, με πολύ φαντασία και δημιουργικότητα, κατάφερε να λύσει το γρίφο!
Με βάση τις ανάγκες κάθε τάξης, δημιούργησε για τα παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης, εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει ασκήσεις σε Ελληνικά, Αγγλικά και Μαθηματικά, ώστε τα προσφυγόπουλα να συνεχίσουν την κανονική ροή του προγράμματος. Στη συνέχεια, βρήκε τον τρόπο να διανείμει αυτό το υλικό στα παιδιά μέσα στα hotspot, τηρώντας παράλληλα όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. Κάθε εβδομάδα, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των ομάδων, σε συνεργασία με τη διοίκηση των καταυλισμών, τοποθετεί ένα κουτί σε συγκεκριμένο σημείο στα hotspot από το οποίο οι μαθητές παραλαμβάνουν το υλικό, ενώ συγχρόνως επιστρέφουν προς διόρθωση τις εργασίες τους από την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην αρχή, η αγωνία της ομάδας μας ήταν μεγάλη. Θα καταλάβαιναν τα παιδιά πώς λειτουργεί η καινούργια διαδικασία; Θα έδειχναν ενδιαφέρον; Η απάντηση ήρθε ήδη από την πρώτη διανομή, όπου 386 μαθητές παρέλαβαν εκπαιδευτικό υλικό συνολικά και στα δύο νησιά, ενώ και στις δύο επόμενες διανομές η διαδικασία συνεχίστηκε με εξίσου σημαντική συμμετοχή.
Η συνέπεια των μαθητών και η θέλησή τους για μάθηση είναι πραγματικά αξιοσημείωτες. Κάθε εβδομάδα έρχονται με μεγάλη ανυπομονησία να παραλάβουν το εκπαιδευτικό υλικό και να επιστρέψουν τις ασκήσεις προς διόρθωση. Με τα μεγάλα χαμόγελά τους και τη λαχτάρα τους για μάθηση, μας αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει θέληση και από τους μαθητές και από τους εκπαιδευτικούς, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, θα βρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν τα εμπόδια!
Οι Εκπαιδευτικές Δράσεις για παιδιά στα νησιά πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.