– “Asad”
– “Sher”
– “Lion”
– “Λιοντάρι”
5 παιδιά, 4 νέες κοπέλες. Μια κεφάτη πολυπολιτισμική παρέα παρατηρεί τα ζώα σε πάρκο της Αθήνας.
Δεν έχουν κοινή γλώσσα, αλλά συνεννοούνται μια χαρά και δείχνουν να διασκεδάζουν πραγματικά. Παρατηρούν το κάθε ζώο και ο καθένας το αποκαλεί στη γλώσσα του, οι άλλοι επαναλαμβάνουν, το λένε λάθος, γέλια, πειράγματα, ξανά πάλι…
“Αυτή η παρέα επικοινωνεί ουσιαστικά”, σκέφτηκα μέσα μου, καθώς πλησίαζα περίεργη. “Είμαστε μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων”, έλυσε την απορία μου μια κοπέλα, “έχουμε αναλάβει, η καθεμιά μας, κάποια ασυνόδευτα παιδιά και ήρθαμε να περάσουμε μια μέρα όλοι μαζί, να γνωριστούμε καλύτερα. Συνήθως χρησιμοποιούμε διερμηνέα για να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά, αλλά σήμερα πειραματιζόμαστε στη μη λεκτική επικοινωνία”.
Σε πέντε λεπτά τα είχα μάθει όλα: Τα παιδιά προέρχονται από περιοχές στις οποίες επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες, βίαιες συγκρούσεις και διώξεις, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και βρίσκονται στην Ελλάδα μόνα τους. Ενώ τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων είναι νέοι απόφοιτοι ανθρωπιστικών επιστημών που έχουν εκπαιδευτεί και έχουν αναλάβει, μέσω του Δικτύου, την υποστήριξη των παιδιών αυτών.
Μου κάνει εντύπωση ότι τα παιδιά αλληλεπιδρούν πολύ φιλικά και είναι γεμάτα ενθουσιασμό για τους νέους τους φίλους, (με δεδομένο ότι μόλις γνωρίστηκαν) ενώ προέρχονται από χώρες με διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες, θρησκείες.
Απομακρύνομαι αναρωτώμενη αν αυτή η παρέα είναι η απάντηση στο ερώτημα αν οι λαοί μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.
Αργότερα, φεύγοντας από το πάρκο με την παρέα μου, τους βρήκα καθισμένους στο γρασίδι. Ένα παιδί έπαιζε μουσική με τη φλογέρα του, μελωδίες υποθέτω από την πατρίδα του. Η παρέα απολάμβανε τη μουσική και το ηλιοβασίλεμα. “Τι να σκέφτεται άραγε, αναρωτήθηκα, ένα παιδί που βρίσκεται τόσο μακριά από την πατρίδα και την οικογένειά του; Άραγε, γνωρίζουν πού βρίσκονται οι γονείς τους;”
Τα ξεριζωμένα παιδιά χαμογελούν μπροστά στο αβέβαιο μέλλον με αισιοδοξία και δύναμη. Ας εμπνευστούμε από αυτά.
Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων καθώς και για το πώς μπορείτε να το στηρίξετε: www.epitropeia.org
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.