Ο 6χρονος Fadi ζει σε ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα. Ξεκίνησε να έρθει στην Ελλάδα από τη Λατάκια της Συρίας πριν από μερικούς μήνες, μαζί με τη μητέρα του, αφού η υπόλοιπη οικογένειά του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού. Στο δύσκολο πέρασμα με βάρκα από την Τουρκία προς τα ελληνικά παράλια, η μητέρα του “χάθηκε στα κύματα” και ο Fadi βρέθηκε στη Σάμο, μόνος και φοβισμένος. Στον ξενώνα που φιλοξενείται κατοικούν άλλα 30 ασυνόδευτα παιδιά. Ο Fadi όμως, έχει ανάγκη τον δικό του άνθρωπο, να ασχοληθεί προσωπικά μαζί του, να τον στηρίξει ψυχολογικά και να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του και να προσαρμοστεί στην καινούργια του ζωή.
Χιλιάδες παιδιά σαν τον Fadi ζουν στη χώρα μας. Χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα, πολίτες τρίτων χωρών, εισέρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν ένα διττό πρόβλημα: πρώτον, ως παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και δεύτερον, ως μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης. Το πρόβλημα αυτό απαιτεί οργανωμένη και στοχευμένη αντιμετώπιση.
Η ΜΕΤΑδραση, εδώ και 3 χρόνια, υποστηρίζει την ευάλωτη ομάδα των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, παρέχοντάς τους άμεση και ασφαλή συνοδεία από Κέντρα Κράτησης και επισφαλείς συνθήκες (αστεγία) προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας, μέσω εκπαιδευμένων ομάδων που αποτελούνται από Κοινωνικούς Επιστήμονες, Διερμηνείς και Υπεύθυνους Ασφαλείας. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 418 συνοδείες, κατά τις οποίες συνοδεύτηκαν 1614 παιδιά. Θέλοντας να καλύψει το μεγάλο κενό στην Επιτροπεία Ανηλίκων, επιχειρεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη δημιουργία ενός Δικτύου Επιτρόπων, συνεργαζόμενη με τη Νορβηγική οργάνωση Vergeforeningen Følgesvennen, η οποία διαθέτει πολύτιμη εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα.
Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα “Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων” χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» με Διαχειριστή Επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και αναμένεται να έχει διάρκεια 13 μήνες. Σε πρώτη φάση η ΜΕΤΑδραση θα εκπαιδεύσει και θα καταρτίσει μια ομάδα Επιτρόπων Ασυνόδευτων Ανηλίκων, μέσα από τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, την διενέργεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου/workshop και άλλες υποστηρικτικές δράσεις. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με Οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών σε χώρες της Ευρώπης όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Νορβηγία, οι οποίες έχουν εδώ και χρόνια αναλάβει την Επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και υιοθέτηση καλών πρακτικών.
Ο ρόλος των Επιτρόπων θα είναι η διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, της πρόσβασής τους σε δομές κοινωνικής πρόνοιας και της ομαλής τους ένταξης στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, παιδιά σαν τον Fadi θα έχουν την “πολυτέλεια” της προσωπικής φροντίδας στην παιδική τους ηλικία. Κάτι που θα επηρεάσει όλη την υπόλοιπη ζωή τους.