Εμπειρίες και αποτελέσματα από τη δράση «Ένα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» της ΜΕΤΑδρασης
Τι είναι η οικογενειακή θαλπωρή; Μια ζεστή αγκαλιά, ένα τρυφερό βλέμμα, μια καλή κουβέντα, το σπιτικό φαγητό και η θέση στο οικογενειακό τραπέζι, πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης, η αίσθηση της ασφάλειας… Για τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στην Ελλάδα, έχοντας χάσει ή έχοντας χωριστεί από τους γονείς τους, είναι κάτι που το έχουν ξεχάσει, μαζί με την πολυτέλεια του να είναι παιδιά.
Η ΜΕΤΑδραση, μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ένα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», επιδιώκει να προσφέρει σε ασυνόδευτα παιδιά την ασφάλεια και ολοκληρωμένη υποστήριξη που χρειάζονται, μέσω της φιλοξενίας τους σε οικογένειες, η οποία διαρκεί μέχρι το παιδί να επανενωθεί με συγγενείς του σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα την προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων που πραγματοποίησε η ΜΕΤΑδραση την Πέμπτη 21/4, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα από την καινοτόμο αυτή δράση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα (EEAGrants), με διαχειριστή επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Ήταν αναπάντεχη και συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου», δηλώνει η Κυριακή Κουρτίδη, κοινωνική λειτουργός, μέλος της ομάδας έργου. «Εκατοντάδες οικογένειες επικοινώνησαν μαζί μας για να προσφέρουν φιλοξενία και φροντίδα σε ασυνόδευτα παιδιά. Επίσης, εντυπωσιακά ήταν τα θετικά αποτελέσματα στις 5 πρώτες οικογένειες που φιλοξένησαν τα 6 πρώτα παιδιά.»
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ακούστηκαν φράσεις που είπαν παιδιά και μέλη οικογενειών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Κοινός παρονομαστής, η αγάπη πέρα από όρια και σύνορα. Με έναν θαυμαστό τρόπο, ξεπεράστηκαν διαφορές γλώσσας, πολιτισμού, θρησκείας, ενώ επιστρατεύτηκε η φαντασία και το χιούμορ.
O μικρός Malik,που φιλοξενείται σε οικογένεια εδώ και τρεις περίπου μήνες, εξομολογείται: «Στην αρχή ήμουν πολύ φοβισμένος. Βρέθηκα σε έναν καινούργιο χώρο και ανησυχούσα μήπως κάνω κάτι λάθος, δεν ήξερα πώς να συμπεριφερθώ. Όλοι στην οικογένεια που με φιλοξενεί έκαναν προσπάθειες να με βοηθήσουν να χαλαρώσω, να αισθανθώ άνετα, μου έλεγαν «εδώ είναι σαν το σπίτι σου». Είναι ωραίο κάποιος να μοιράζεται με σένα τα πάντα, χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, πέρα από το να σε βλέπει χαρούμενο… Ποτέ δεν θα ξεχάσω την καλοσύνη τους.»
Η νεαρή Abida, μετά από δύο μήνες που φιλοξενείται με τον αδελφό της, μας λέει:
«Με την οικογένεια (που μας φιλοξενεί) και τον αδερφό μου ζήσαμε στιγμές και μοιραστήκαμε πράγματα που δεν τα είχαμε ζήσει ποτέ στη ζωή μας. Άρχισα να νιώθω ότι ανήκω κάπου… αγάπη, ζεστασιά, ενδιαφέρον, φροντίδα, γέλιο, ανεμελιά.»
Η Μαρία, που βίωσε την εμπειρία του να φιλοξενήσει ένα παιδί από το Ιράκ, μας περιγράφει τις εντυπώσεις της:
«Ομολογώ ότι στην αρχή ανησυχούσα. Ο μικρός είχε βιώσει τραυματικές εμπειρίες στην πατρίδα του και δεν ήμουν σίγουρη ότι θα μπορούσα να τον βοηθήσω σωστά να τις ξεπεράσει. Με την βοήθεια, όμως, της Κοινωνικής Λειτουργού και της Ψυχολόγου της ΜΕΤΑδρασης, καθώς και του μέλους του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, είδαμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στα ψυχοσωματικά προβλήματα που είχε το παιδί. Ένα μικρό θαύμα συντελέστηκε μέσα στο ίδιο μου το σπίτι! Χαίρομαι πολύ που γνώρισα τον Αχμέντ, μας έχει προσθέσει μια άλλη δυναμική στην οικογένεια!»
Μια άλλη «μητέρα» του προγράμματος, προσθέτει:
«Μου κάνει εντύπωση το πώς μεταμορφώνεται από μέρα σε μέρα. Η μικρή ήρθε λίγο φοβισμένη, θλιμμένη, μαζεμένη και όσο ο καιρός περνάει, είναι σαν να ανθίζει. Μιλάει, γελάει, χαίρεται, γνωρίζει κόσμο και κάνει όνειρα για το μέλλον της.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δράσης αυτής, από τον Ιούνιο του 2015, τρεις έμπειροι δικηγόροι στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο παρέχουν ενημέρωση και νομική στήριξη σε ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα και έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 750 παιδιά.
Παράλληλα, η ΜΕΤΑδραση πραγματοποίησε εκδηλώσεις στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, με στόχο την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και του ευρύτερου κοινού για την αναγκαιότητα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην χώρα μας.