fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Συνοδεία ανηλίκων

Συνοδεία ανηλίκων

Ο Ρόλος της ΜΕΤΑδρασης
Με στόχο την επίλυση του προβλήματος της μακρόχρονης παραμονής ασυνόδευτων ανηλίκων σε κρατητήρια της χώρας, λόγω έλλειψης συνοδών, η ΜΕΤΑδραση έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευμένο δίκτυο συνοδών σε όλη την Ελλάδα, το οποίο συγκροτείται και ενεργοποιείται adhoc ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε συνοδείας.
Η “ευέλικτη ομάδα συνοδών” αποτελείται από κοινωνικό επιστήμονα, διερμηνέα/είς ανάλογα με τη γλώσσα ή τις γλώσσες που κατανοούν τα παιδιά και ενίοτε υπεύθυνο ασφαλείας.
Κατά τη διάρκεια των συνοδειών, τα παιδιά προστατεύονται από τους διακινητές και ενημερώνονται για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν (κακοποίηση, βιασμός, εμπορία οργάνων κ.α.), για το πού μπορούν να αποταθούν αν βρεθούν σε κίνδυνο, για τα δικαιώματά τους και τις παροχές των κέντρων φιλοξενίας στα οποία τα συνοδεύουμε (μαθήματα ελληνικών, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.)

Καθώς οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς, η ΜΕΤΑδραση καλείται να καλύψει και ανάγκες συνοδείας ανηλίκων που εντάσσονται στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙΙ (από κέντρο φιλοξενίας στο αεροδρόμιο ή σε άλλο κέντρο φιλοξενίας – συνήθως στην πρωτεύουσα – για ολιγοήμερη διαμονή πριν την επανένωση του παιδιού με την οικογένειά του), μεταφορά ανηλίκων από απομακρυσμένα κέντρα φιλοξενίας σε μονάδες υγείας ή στην Υπηρεσία Ασύλου στην Αττική.

Μετά την έναρξη της λειτουργίας του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου, το καλοκαίρι του 2013 και λόγω της μεγάλης ανάγκης που δημιουργήθηκε λόγω του σημαντικού αριθμού αστέγων παιδιών στην Αθήνα, η ΜΕΤΑδραση εγκατέστησε μόνιμο συνεργάτη στην Υπηρεσία Ασύλου, με σκοπό:
α) την ενημέρωση των ανηλίκων σχετικά με τη δυνατότητα φιλοξενίας σε ξενώνες
β) την πραγματοποίηση επαφών με τις ομάδες υγείας και τη συνοδεία των ανηλίκων σ΄αυτές, για τη διενέργεια των απαιτούμενων ιατρικών τους εξετάσεων.

Οι συνοδείες σε αριθμούς
Από τον Μάρτιο 2011 έως και τον Σεπτέμβριο 2015, η  ΜΕΤΑδραση, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις και Εισαγγελίες, έχει πραγματοποιήσει 592 συνοδείες, κατά τις οποίες έχουν συνοδευτεί 2366 παιδιά, τα οποία είτε βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης είτε ήταν άστεγα, προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια.

Προβλήματα χρηματοδότησης
Αρκετές φορές, η καθυστέρηση καταβολής της χρηματοδότησης δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα στην υλοποίηση της δράσης, καθώς η συνοδεία ανηλίκων έχει την ιδιαιτερότητα του μεγάλου κόστους μετακίνησης (κρατήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ενοικιάσεις οχημάτων για μεγάλες ομάδες κ.α.) και της διατροφής των ανηλίκων και των συνοδών τους. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2015, η έλλειψη ρευστότητας δημιούργησε σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση της δράσης, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε έκκληση προς το κοινό για οικονομική υποστήριξη.

Από το Μάιο του 2015, οι συνοδείες ασυνόδευτων παιδιών από παραμεθόριες περιοχές χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ οι συνοδείες από άλλες περιοχές της Ελλάδας συνεχίζουν να υλοποιούνται με ίδιους πόρους και υποστήριξη χορηγών και ιδιωτών.

Γίνε εθελοντής συνοδός

Περισσότερες πληροφορίες για τις συνοδείες ασυνόδευτων ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης θα βρείτε στο σχετικό έντυπο της ΜΕΤΑδρασης και στις παρακάτω δημοσιεύσεις:

“Οι “μεγάλοι” ταξιδευτές”: Ντοκιμαντέρ από τον “Ορίζοντα” του Σωτήρη Δανέζη (Mega)
Άρθρο και video από το “The TOC
Άρθρο και videos στην “Καθημερινή”
News247: “ΜΕΤΑδραση: Πάνω από 400 παιδιά σε κρατητήρια”
The Huffington Post: Οι μικροί ταξιδευτές του προσφυγικού: Μυτιλήνη-Πειραιάς με τα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους. 11 ιστορίες βίαιης ενηλικίωσης

Κατάρτιση και Πιστοποίηση Διερμηνέων


Παροχή Υπηρεσιών Διερμηνείας


Παροχή Υπηρεσιών Διερμηνείας σε νοσοκομεία


Συνοδία ανηλίκων