fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - IMG 6310

Ολοκληρώθηκε το 2ο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο «Ταυτοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων»

 «…η εκπαίδευση ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη και πληρέστατη, από ανθρώπους που εργάζονται στο πεδίο»

«…προσωπικά ελπίζω να υπάρξει συνέχεια και να μας δοθεί η ευκαιρία να ενημερωθούμε ακόμη πιο αναλυτικά πάνω στο θέμα»

Σταχυολογούμε δύο από τις πολλές θετικές αξιολογήσεις που έγραψαν οι 104 συμμετέχοντες στο 2ο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Ταυτοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων» και η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά, τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για διεπιστημονική προσέγγιση και πολύπλευρη ενημέρωση των αρμόδιων δημόσιων και λοιπών φορέων, αναφορικά με τεχνικές και μεθόδους για την αναγνώριση των θυμάτων βασανιστηρίων.

Το 2ο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο «Ταυτοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων» που πραγματοποιήθηκε στις 24 & 25 Ιουνίου 2021, αποτελεί μέρος μιας σειράς εκπαιδεύσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο «Ελπίδα και Μνήμη: Ταυτοποίηση και Πιστοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων», που διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τη ΜΕΤΑδραση.

Περισσότερο από 20% ήταν αυξημένη η συμμετοχή σε αυτό το σεμινάριο σε σχέση με το αντίστοιχο που έλαβε χώρα τον Μάρτιο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων να το αξιολογούν σχεδόν με άριστα (4,73/5). Οι 104 συμμετέχοντες εκπροσωπούσαν περισσότερους από 35 κρατικούς και θεσμικούς φορείς, αλλά και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Η σύνθεσή τους περιελάμβανε δικηγόρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες και διοικητικούς υπαλλήλους, τόσο από την ενδοχώρα όσο και από τα κυριότερα σημεία εισόδου, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν σχετικές υποθέσεις, αφού το κοινό που εξυπηρετούν απαρτίζεται από πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και ομάδες υψηλής ευαλωτότητας.

Κύριος άξονας της εκπαιδευτικής αυτής πρωτοβουλίας της ΜΕΤΑδρασης είναι η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας καθώς και η διάδοση των βέλτιστων πρακτικών για την αναγνώριση, ταυτοποίηση και αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο οι οποίοι έχουν υποστεί βασανισμό, εξευτελιστική και απάνθρωπη συμπεριφορά. Η δράση απευθύνεται σε δημόσιους λειτουργούς, επίσημους και πιστοποιημένους φορείς και επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται τόσο στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων όσο και στο σύνολο των δομών φιλοξενίας προσφυγικών πληθυσμών. Υλοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή εμπειρογνωμόνων, εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της ΜΕΤΑδρασης και ειδικών με πλούσιο έργο στο πεδίο. Στο πλαίσιο των σεμιναρίων για την ταυτοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων, παρουσιάζονται πολύτιμα στοιχεία και ευρήματα για την ενίσχυση της θεωρητικής κατάρτισης των εμπλεκομένων φορέων και αναλύονται ενδελεχώς τα κατάλληλα εργαλεία, οι ενδεδειγμένες τεχνικές και οι μέθοδοι για την ορθή και άμεση ταυτοποίηση των θυμάτων, διαδικασία η οποία συχνά αποβαίνει σύνθετη και επώδυνη για το ίδιο το θύμα.

Η αναγνώριση και νομική κατοχύρωση των θυμάτων βασανισμού συμβάλλει καθοριστικά στην κατοχύρωση του δικαιώματός τους για τη χορήγηση ασύλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης διαδικασίες και λειτουργεί ενισχυτικά στην αποκατάσταση και ένταξη τους σε ένα υποστηρικτικό και λειτουργικό πλαίσιο.

Από το 2011 η ΜΕΤΑδραση αποτελεί τον μοναδικό φορέα που αναλαμβάνει την αναγνώριση και πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων μέσω των διαδικασιών του υποστηρίζονται από το Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης. Από το 2012 που συστάθηκε η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, η ΜΕΤΑδραση υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τους προσφυγικούς πληθυσμούς, παρέχοντας υπηρεσίες διερμηνείας, αναπτύσσοντας δίκτυο για την εκπροσώπηση των ασυνόδευτων ανηλίκων και πιστοποιώντας θύματα βασανιστηρίων. Από το 2011 έχουν επωφεληθεί περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες – θύματα βασανιστηρίων.


Το VicTorious υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη ΜΕΤΑδραση.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.  Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Metadrasi - logos
Sharing is caring