fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - Itinerary METAdrasi

Παρουσίαση Φωτογραφικού Βιβλίου “The Itinerary” (Η Διαδρομή)

Metadrasi - Itinerary METAdrasi

Η ΜΕΤΑδραση σας προσκαλεί στην παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου “The Itinerary” (Η Διαδρομή), την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 19.00, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50.

Το βιβλίο που έρχεται ως λογική συνέχεια της ομότιτλης έκθεσης, καταγράφει και παρουσιάζει με ατάραχη αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια τους διάφορους σταθμούς και στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής των προσφύγων, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν τους διαφορετικούς προορισμούς. Αυτοί οι σταθμοί βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, την Ειδομένη, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία – την λεγόμενη “Βαλκανική Οδό” (Balkan Route). Επίσης, μερικές από τις φωτογραφίες πάρθηκαν στα σημεία εκκίνησης του οδοιπορικού των προσφύγων, όπως το Ιράκ, η Συρία και η Υποσαχάρια Αφρική. Χαρές και αγώνες αναδύονται μέσα από τις αδιάψευστες λεπτομέρειες της ζωής: το μοίρασμα του ψωμιού μέσα σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, οι σωροί των σωσιβίων, τα καταστήματα νυφικών μέσα στα στρατόπεδα, τα ανήσυχα βράδια στο σκάφος, οι ασφυκτικές σκηνές και τα ύπουλα νερά. Η διαδρομή των ανθρώπων που απεικονίζονται στις εικόνες, αναμιγνύεται με τις πεταμένες, στο δρόμο, φωτογραφίες που ενεργούν σαν «μηνύματα» προς χάριν της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Το τέλος του ταξιδιού αυτού δεν είναι ορατό. Σύμφωνα με τα λόγια ενός επισκέπτη της έκθεσης: «Ένα ισχυρό και ευαίσθητο, αλλά στοιχειωμένο ταξίδι στη σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση. Σχεδόν στην καρδιά της Ευρώπης.

Το βιβλίο είναι μια απόπειρα να θιγούν με μια οπτική μορφή διάφορες πτυχές του κεντρικού ερωτήματος “τι είναι πρόσφυγας;”, μέσα από έντεκα φωτογραφικές γωνίες που μας δίνουν το πλεονέκτημα της αποφυγής της προσχηματικής γνώσης. Θίγει όμως παράλληλα και το κρίσιμο ζήτημα του τέλους της διαδρομής, το οποίο δεν είναι ορατό. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο έντεκα “σιωπηλών μαρτύρων” μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής µας, έτσι ώστε κανείς να µην μπορεί να πει “Μα δεν ήξερα τι συνέβαινε”.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, θα μιλήσουν η Λώρα Παππά, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης και ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος (Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»). Επίσης, θα παραβρεθούν και θα συζητήσουν με το κοινό οι 11 δημιουργοί του βιβλίου Milos Bicanski, Andrea Bonetti, Dimitris Bouras, Louisa Gouliamaki, Yannis Kolesidis, John Liakos, Menelaos Myrillas, Nick Paleologos, Anna Pantelia, Fotis Plegas G, Orestis Seferoglou.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τη στήριξη των προγραμμάτων της ΜΕΤΑδρασης για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση: bit.ly/2iP8GHL
Φόρμα για παραγγελίες μέσω internet: bit.ly/2irVzhV

 

Δείτε επίσης:
«The Itinerary – Tracing the Refugee Routes»

Sharing is caring