ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info@metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Εκπαίδευση Διερμηνέων

Η ΜΕΤΑδραση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη υπηρεσιών διερμηνείας, δραστηριοποιείται από το 2010 στην εκπαίδευση και κατάρτιση διερμηνέων, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένου πακέτου εκπαίδευσης και εσωτερικής πιστοποίησης διερμηνέων και της διοργάνωσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων με σκοπό την δημιουργία μιας «δεξαμενής» διερμηνέων.

Συγκεκριμένα, η ΜΕΤΑδραση ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που στόχο έχει την πληρέστερη δυνατή κατάρτιση των συμμετεχόντων στην παροχή υπηρεσιών διερμηνείας, κυρίως στο χώρο του ασύλου, αλλά και σε άλλους τομείς όπου συναντώνται αντίστοιχες ανάγκες. Τα σεμινάρια οργανώνονται σύμφωνα με τις γλωσσικές ανάγκες διερμηνείας που εντοπίζονται ανά χρονικά διαστήματα και διεξάγονται σε εθελοντική βάση από τα μέλη της Οργάνωσης και εξωτερικούς συνεργάτες.

Το Σεμινάριο Κατάρτισης Διερμηνέων ολοκληρώνεται στο πλαίσιο δεκαήμερης εκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιείται στα γραφεία της οργάνωσης, ενώ ακολουθούν γραπτές και προφορικές εξετάσεις, με στόχο την εξακρίβωση της επάρκειας των υποψηφίων και τακτικής αξιολόγησης για την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας και την ένταξη των διερμηνέων στο Μητρώο Διερμηνέων της Οργάνωσης.

Η ΜΕΤΑδραση έχει εκπονήσει «Κώδικα Δεοντολογίας» ο οποίος δεσμεύει τους συνεργάτες της και έχει υιοθετήσει σύστημα εποπτείας και αξιολόγησης των διερμηνέων.

Η επάρκεια του διερμηνέα έχει ισχύ ενός έτους. Μετά τη λήξη της επάρκειας, ο διερμηνέας επαναξιολογείται ως προς το επίπεδο παροχής υπηρεσιών του σε σχέση με την εκπαίδευση που έχει λάβει και το βαθμό βελτίωσής του σε σχέση με τις όποιες αδυναμίες έχουν καταγραφεί. Κατά τη διάρκεια του έτους, διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα εξειδικευμένοι κύκλοι μαθημάτων για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των ήδη υπαρχόντων διερμηνέων.

Το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο διερμηνέων ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010. Τα σεμινάρια είναι εντατικά και διαρκούν 10 ημέρες. Έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 59 σεμινάρια κατάρτισης διερμηνέων, δύο εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στην αγγλική γλώσσα. Έως τoν Οκτώβριο 2018 έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια πάνω από 1.536 άτομα.

Το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις κυμαίνεται μεταξύ 40–50%. Έως σήμερα, έχουν αποκτήσει την επάρκεια διερμηνέα 708 άτομα, σε 43 γλώσσες και διαλέκτους: 

Αγγλικά, Αλβανικά, Αμχαρικά (Αμαρίνια), Αραβικά, Αρμένικα, Βερβερικά, Βιετναμέζικα, Γαλλικά, Γεωργιανά, Ίμπο, Ινδονησιακά, Ισπανικά, Κινέζικα, Κιρμαντζί (Κουρδικά), Λινγκάλα, Μολδαβικά, Μπαντινί, Μπαμπάρα, Μπενγκάλι, Νταρί, Ορόμο, Ουκρανικά, Ουόλοφ, Ουρντού, Παντζαμπί, Παστό, Πορτογαλικά, Ποτουάρι, Πουλάρ, Ρουμάνικα, Ρώσικα, Σερβικά, Σινχάλα, Σομαλικά, Σορανί (Κουρδικά), Σουαχίλι, Σούσου, Ταμίλ, Τιγκρίνια, Τούι, Τούρκικα, Φαρσί και Χίντι.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν. Προκειμένου να καταχωρηθεί επισήμως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο Σεμινάριο Κατάρτισης Διερμηνέων μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση υποψηφιότητας, με φυσική παρουσία, καθημερινά 12:00-17:00 στα γραφεία της ΜΕΤΑδρασης (25ης Μαρτίου 7 στον Ταύρο – πλησίον του Σταθμού ΗΣΑΠ).

SHARING IS CARING