Το πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα του Δικτύου Επιτροπείας αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές και επιτυχημένες δράσεις της ΜΕΤΑδρασης που υποστηρίχθηκαν από την ΕΟΧ και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, κατά την έναρξή του το 2014. Οι ειδικά καταρτισμένοι Επίτροποι της ΜΕΤΑδρασης προσφέρουν πολύτιμη και εξατομικευμένη υποστήριξη σε χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά, φροντίζοντας για το βέλτιστο συμφέρον τους και εξασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στο άσυλο, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την εκπαίδευση και σε όλες τις αναγκαίες για την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους δραστηριότητες. Μέχρι σήμερα, συνολικά, οι Επίτροποι της ΜΕΤΑδρασης έχουν στηρίξει περισσότερα από 11.890 παιδιά.
Από 01/11/2023 και μέχρι 31/12/2024:
Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του “Εθνικού Συστήματος Επιτροπείας” Κωδικός ΟΠΣ 6001581 «Πρόγραμμα Ελλάδας – Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2021-2027»
Η δράση υλοποιείται από εταιρικό σχήμα με συντονιστή εταίρο τη ΜΕΤΑδραση και εταίρο την PRAKSIS, υποστηρίζοντας την εφαρμογή του θεσμού της επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων στην ελληνική επικράτεια με σκοπό τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υπηρεσιών επιτροπείας σε ασυνόδευτους ανήλικους, που διαβιούν στην Ελλάδα με ενιαίο, οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο μέσω της σταθερής παρουσίας Εντεταλμένων Επιτροπείας και Συντονιστών αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα στοιχεία φιλοξενούμενων και τις προβλέψεις αφίξεων ασυνόδευτων ανηλίκων, όσο και το θεσμικό πλαίσιο περί παροχής υπηρεσιών επιτροπείας.
Αντικείμενο της πράξης αυτής είναι η ανάληψη της εφαρμογής του θεσμού της Επιτροπείας Ασυνόδευτων και Χωρισμένων Ανηλίκων, μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου Επιτροπείας απαρτιζόμενο από περισσότερους από 150 κατάλληλα εκπαιδευμένους Εντεταλμένους Επιτροπείας και 12 Συντονιστές αυτών.
Οι βασικοί στόχοι της δράσης είναι:
- Η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των Ασυνόδευτων και Χωρισμένων Ανηλίκων που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια.
- Η προάσπιση του βέλτιστου συμφέροντός τους, με τη συμμετοχή των ίδιων των επωφελούμενων στην λήψη αποφάσεων που αφορούν τη ζωή τους, λαμβάνοντας υπόψιν κάθε φορά την ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ανηλίκου.
- Η προώθηση της οικογενειακής επανένωσης και επικοινωνίας με το οικογενειακό περιβάλλον, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο την σωματική και ψυχική ακεραιότητα ή τα δικαιώματα του ανηλίκου.
- Η υποστήριξη των επωφελούμενων κατά τη μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή, με στόχο την αυτονόμησή τους και την ένταξη τόσο στην κοινωνική ζωή όσο και στην αγορά εργασίας.
Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/11/2023 και λήξης η 31/12/2024.
Το ανωτέρω έργο χρηματοδοτείται από το «Πρόγραμμα Ελλάδας – Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.