fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - 05 epitropeia web

Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Μέσω της εμπειρίας της ΜΕΤΑδρασης στη στήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων από το 2011, έχει παρατηρηθεί ότι αν τα παιδιά βρίσκονταν υπό την επίβλεψη Επιτρόπου, θα αυξάνονταν οι πιθανότητες να παραμείνουν στην Ελλάδα και δεν θα ενέδιδαν σε υψηλού κινδύνου επιλογές. Απουσία, όμως, ενός αποτελεσματικού συστήματος Επιτροπείας, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών παραμένουν εκτός του πλέγματος εθνικής προστασίας.

Η ΜΕΤΑδραση δημιούργησε το 2014 το πρώτο Δίκτυο ειδικά εκπαιδευμένων Επιτρόπων στην Ελλάδα, μετά από πολύμηνη συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών με τη Νορβηγική οργάνωση Vergeforeningen Følgesvennen και με Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών με πολυετή εμπειρία στον τομέα της επιτροπείας ανηλίκων.

Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα “Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων” έχει κύριο στόχο την ουσιαστική εφαρμογή του ρόλου του Επιτρόπου στον τομέα της προστασίας και άσκησης των δικαιωμάτων των παιδιών και της εξασφάλισης των βασικών τους αναγκών. Ο απώτερος στόχος είναι τα παιδιά αυτά να έχουν την “πολυτέλεια” της προσωπικής φροντίδας στην παιδική τους ηλικία, η οποία θα επηρεάσει όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Το Δίκτυο, το οποίο λειτουργεί σε στενή συνεργασία και με την υποστήριξη των Εισαγγελέων Ανηλίκων και Πρωτοδικών, αποτελείται από 73 μέλη. Δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Βόλο, Βέροια, Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω παρέχοντας εξατομικευμένη φροντίδα σε παιδιά που βρίσκονται σε κράτηση ή διαμένουν σε ανοιχτές ή κλειστές δομές φιλοξενίας.

Τα μέλη του Δικτύου είναι ανθρωπιστικοί επιστήμονες (ψυχολόγοι, νομικοί, διεθνολόγοι, κοινωνιολόγοι, καθηγητές κ.α.), με μεγάλη εμπειρία στον τομέα προστασίας των ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων. Είναι άτομα με επικοινωνιακές ικανότητες και ικανότητες συνεργασίας και οργάνωσης, αλλά και μεγάλες ευαισθησίες, ανθρωπισμό και αλτρουισμό.

Τα μέλη του Δικτύου αναλαμβάνουν εξουσιοδοτήσεις από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Ανηλίκων και Πρωτοδικών ανάλογα με το σημείο, ώστε να ενεργήσουν προς όφελος των ανηλίκων σχετικά με:
τις διαδικασίες ασύλου
τις διαδικασίες για την επανένωση με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης
την επικοινωνία με συγγενείς των ανηλίκων στο εξωτερικό, με σκοπό την ανεύρεση εναλλακτικών για τους ανηλίκους
την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη
τη μόρφωση και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση
την ψυχοκοινωνική τους στήριξη

Παράλληλα με τις εξουσιοδοτήσεις τους ωστόσο, τα Μέλη του Δικτύου:
αναπτύσσουν ουσιαστικές σχέσεις με τους ανηλίκους
επισκέπτονται μουσεία και χώρους δημιουργικής απασχόλησης
κάνουν μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και μαγειρικής
δημιουργούν πραγματικές φιλίες με άλλα παιδιά που επωφελούνται από το πρόγραμμα
καλλιεργούν τα ταλέντα τους
διασκεδάζουν και καταφέρνουν να ζήσουν την παιδικότητα που έχουν στερηθεί

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, τα μέλη του Δικτύου υποστηρίζονται από συντονιστικό προσωπικό, εξειδικευμένο δικηγόρο και ψυχολόγο, καθώς και πιστοποιημένους διερμηνείς της ΜΕΤΑδρασης.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι τα παιδιά αυτά έχουν τον «δικό τους άνθρωπο», ένα πρόσωπο αναφοράς στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν οποιαδήποτε ώρα και ξέρουν ότι αμέσως θα είναι στο πλάι τους.

Στις 23 Αυγούστου του 2021 έληξε η συμφωνία που είχε υπογράψει η ΜΕΤΑδραση μετά από σχετικό διαγωνισμό του ΕΚΚΑ, με αποτέλεσμα τη διακοπή του προγράμματος εκπροσώπησης ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η ΜΕΤΑδραση βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης πόρων προκειμένου άμεσα να υποστηρίξει έναν μικρότερο αριθμό ιδιαίτερα ευάλωτων περιπτώσεων στην ενδοχώρα, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία στα σύνορα, όπως η Ορεστιάδα.

Διαβάστε περισσότερα, εδώ.