fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - DOMI4

Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Η ΜΕΤΑδραση, στο πλαίσιο της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, δημιούργησε Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Σάμο και τη Χίο.

Στόχος της Δράσης είναι η ελαχιστοποίηση έως και εξάλειψη του χρόνου παραμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων στα κέντρα κράτησης, έως ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, για την ασφαλή συνοδεία τους από την ομάδα συνοδών της ΜΕΤΑδρασης σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων μόνιμου χαρακτήρα ανά την ελληνική επικράτεια. Η δράση αυτή συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία των ανηλίκων από κυκλώματα διακινητών και traffickers και εξασφαλίζει την παροχή κατάλληλων υπηρεσιών μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά.

Metadrasi - CHIOS SAMOS

Οι Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης αποτελούν έναν χώρο ασφαλή και κατάλληλα διαμορφωμένο για την ηλικία των ασυνόδευτων παιδιών. Οι εξειδικευμένες διεπιστημονικές ομάδες (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί και νοσηλευτές) και το βοηθητικό προσωπικό, με τη στήριξη των διερμηνέων της ΜΕΤΑδρασης, προσφέρουν φροντίδα στα παιδιά, εξασφαλίζοντας την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Επίσης, παρέχονται ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νομική συμβουλευτική.

Το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών που φιλοξενούνται, εμπλουτίζεται με ποικίλες δραστηριότητες για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους. Στις δομές οργανώνονται κοινωνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 έχουν φιλοξενηθεί στις Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στα νησιά περισσότερα από 360 ασυνόδευτα παιδιά.

Από  τον Ιούνιο του 2020 οι Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας στη Χίο και τη Σάμο, υποστηρίζονται από το πρόγραμμα των EEA Grants “Άσυλο και Μετανάστευση” (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων), για το οποίο Διαχειριστής Επιχορήγησης είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360.

Ευχαριστούμε θερμά τους υποστηρικτές της Δράσης “Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων”:

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), International Rescue Committee, Department for International Development, UNHCR, Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), UNICEF, International Rescue Committee, ECHO/-EU/BUD/2016/01004, Julius Baer Foundation, Giving for Greece-Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Kahane, Ίδρυμα Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου, Παιδικά Χωριά SOS, Association for Aid and Relief, Japan, Macro Advisory Partners-Ίδρυμα Μποδοσάκη, Kreuzberg KinderStiftung, Vi Gör Vad Vi Kan, Cosmote.

Σχετικά με το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ
Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ, γνωστότερος ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από της τρεις αυτές χώρες και είναι διαθέσιμο σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες: www.eeagrants.orgwww.eeagrants.gr

Σχετικά με το Πρόγραμμα ΙΙ: Άσυλο και Μετανάστευση (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων)
Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) 2014 – 2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr

Σχετικά με τον Διαχειριστή Επιχορήγησης
Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360.

Σχετικά με την ΣΟΛ
Η ΣΟΛ Crowe παρέχει ελεγκτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ένα διευρυμένο δίκτυο οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Εταιρεία παρέχει προσαρμοσμένες λύσεις σε όλο το εύρος συμβουλευτικών υπηρεσιών με στόχο την υποστήριξη, ανάπτυξη και βιώσιμη ανάπτυξη των 17 πελατών μας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται καλύπτουν όλους τους τομείς της επιχειρησιακής δραστηριότητας- Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Διοίκησης, Φορολογικές Υπηρεσίες, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Διαχείρισης Κινδύνων, Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, Υπηρεσίες Business Monitoring, Υπηρεσίες HTL, Υπηρεσίες Τεχνολογίας[1]δημιουργώντας άμεση και ορατή αξία σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η εταιρία διαθέτει συμβούλους με υψηλή εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση, με εμπειρία και επαγγελματική γνώση και επάρκεια, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Περισσότερες πληροφορίες: https://solcrowe.gr/

Σχετικά με την HumanRights360
Η HumanRights360 είναι μία οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται με σκοπό την προστασία και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων όλων, χωρίς διακρίσεις. Ακρογωνιαίο λίθο αποτελεί η πίστη ότι η επίτευξη της κοινωνικής συνοχής επιτυγχάνεται μόνο μέσω της προστασίας των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλου του πληθυσμού, και ότι μέσω της συγκρότησης ευρύτερων συμμαχιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, μπορούν να οικοδομηθούν ανοιχτές και ανεκτικές κοινωνίες, που απορρίπτουν την ακροδεξιά ρητορεία, τον εξτρεμισμό και την ξενοφοβία, και λειτουργούν σε πλαίσιο λογοδοσίας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Οι βασικοί άξονες της δραστηριότητας της HumanRights360 είναι: οι υπηρεσίες ένταξης με ενεργή παρουσία στο προσφυγικό πεδίο (π.χ. Έβρος), οι υπηρεσίες επανένταξης και υποστήριξης ευάλωτων πληθυσμών (αποφυλακισμένοι, άνεργοι), η καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους μέσω της καταγραφής περιστατικών για το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής βίας, της προώθησης καμπανιών, της συμμετοχής σε έρευνες, αναφορές και εκδόσεις, και της νομικής υποστήριξης θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων, η στρατηγική επικοινωνία και παρεμβάσεις (advocacy) για θέματα που αφορούν την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων ευάλωτων πληθυσμών, και η διαχείριση επιχορήγησης EEA Grants και άλλων προγραμμάτων αναχρηματοδότησης.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.humanrights360.org/el

Metadrasi - LOGOS EEA