Ο Ρόλος της ΜΕΤΑδρασης
Με στόχο την επίλυση του προβλήματος της μακρόχρονης παραμονής ασυνόδευτων ανηλίκων σε κρατητήρια της χώρας, λόγω έλλειψης συνοδών, η ΜΕΤΑδραση δημιούργησε το 2011 ένα εκπαιδευμένο δίκτυο συνοδών σε όλη την Ελλάδα, το οποίο συγκροτείται και ενεργοποιείται adhoc ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε συνοδείας.
Η “ευέλικτη ομάδα συνοδών” αποτελείται από κοινωνικό επιστήμονα και διερμηνέα/είς ανάλογα με τη γλώσσα ή τις γλώσσες που κατανοούν τα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια των συνοδειών, τα παιδιά προστατεύονται από τους διακινητές και ενημερώνονται για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν (κακοποίηση, βιασμός, εμπορία οργάνων κ.ά.), για το πού μπορούν να αποταθούν αν βρεθούν σε κίνδυνο, για τα δικαιώματά τους και τις παροχές των κέντρων φιλοξενίας στα οποία τα συνοδεύουμε (μαθήματα ελληνικών, αθλητικές δραστηριότητες, νομική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη κ.ά.).
Η ΜΕΤΑδραση από το 2011 έως και τώρα είχε κληθεί να καλύψει και ανάγκες συνοδείας ανηλίκων που εντάσσονται στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙΙ (από κέντρο φιλοξενίας στο αεροδρόμιο ή σε άλλο κέντρο φιλοξενίας – συνήθως στην πρωτεύουσα – για ολιγοήμερη διαμονή πριν την επανένωση του παιδιού με την οικογένειά του), μεταφορά ανηλίκων από απομακρυσμένα κέντρα φιλοξενίας σε μονάδες υγείας ή στην Υπηρεσία Ασύλου στην Αττική. Πλέον, καθώς οι ανάγκες μεταβάλλονται συνεχώς, η ΜΕΤΑδραση πραγματοποιεί συνοδείες για στεγαστικούς λόγους, κυρίως σε κέντρα μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, από το 2017 η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε τη συνοδεία ενηλίκων ευάλωτων περιπτώσεων από επισφαλείς συνθήκες προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας.
Οι συνοδείες σε αριθμούς
Από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2024, η ΜΕΤΑδραση, στην αρχή σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και στη συνέχεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τις κατά τόπον Αστυνομικές Διευθύνσεις και Εισαγγελίες, έχει πραγματοποιήσει 9.509 συνοδείες, κατά τις οποίες έχουν συνοδευτεί 28.929 ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτες περιπτώσεις, που στη πλειοψηφία τους βρίσκονταν σε επισφαλείς συνθήκες σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης/Κλειστές Ελεγχόμενες δομές ή κέντρα κράτησης, προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια.