«Δεν θα ξεχάσω ποτέ ποιος με έκανε να μπορώ να διαβάζω και να γράφω και να γίνω μέλος μιας κοινωνίας. Ο δάσκαλος είναι η πρώτη εικόνα μιας κοινωνίας και μιας χώρας γιατί μας δείχνει σαν μια καλή μητέρα τα στάδια της ζωής. Σε ευχαριστώ δασκάλα!»
Τα λόγια της Φατιμέ, μαθήτριας από τα τμήματα ενηλίκων, αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης.
Η ΜΕΤΑδραση, προσπαθώντας να εξασφαλίσει σε όλους ανεξαιρέτως και ειδικά στα παιδιά, πρόσβαση στην εκπαίδευση, λειτουργεί από την ίδρυσή της εκπαιδευτικά προγράμματα ανοικτά όχι μόνο στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, αλλά και τους αιτούντες άσυλο για τους οποίους, πρέπει να τονιστεί, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι εκπαιδευτικοί μας έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με δεκάδες προκλήσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο σε γνωστικά και μαθησιακά ζητήματα, αλλά περιλαμβάνουν ηθικά, ψυχοσυναισθηματικά και κοινωνικά θέματα.
Με στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, διοργανώθηκε διαδικτυακό διήμερο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή 30 εθελοντών και εκπαιδευτικών από άλλες δράσεις της ΜΕΤΑδρασης που έχουν σχέση με την εκπαίδευση κυρίως των παιδιών, όπως οι δομές, η ημιαυτόνομη διαβίωση, αλλά και των ενηλίκων. Σε αυτό το επιμορφωτικό πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί της Αθήνας, οι οποίοι έχουν πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ως ξένης, μετέφεραν με τις παρουσιάσεις τους, πολυδιάστατο υλικό, εκπαιδευτικά εργαλεία και καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν την περίοδο της πανδημίας και όχι μόνο, εμπειρίες από τις τάξεις τους, αλλά και προβληματισμούς, δημιουργώντας μία γέφυρα ανταλλαγής πρακτικών, προκλήσεων και έντονων συναισθημάτων.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες στην Αθήνα, υλοποιούνται με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών, τη στήριξη του Liu Kuo-Chun Educational Foundation, Hong Kong, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, αλλά και με ίδιους πόρους.