fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - METAdrasi Ali Sina 3

METAdrasi Stories – Αλί Σινά: «Δεν είχα δει ποτέ μου θάλασσα. Τώρα σαλπάρω και θα γίνω καπετάνιος»

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Απόστολος Στάικος
Video/μοντάζ: Simon Chabas

Η γέφυρα του πλοίου μοιάζει με διαστημόπλοιο. Παντού υπάρχουν φωτεινές οθόνες, δεκάδες κουμπιά και όργανα πλοήγησης. Ο Αλί Σινά κάθεται στη θέση του καπετάνιου. Μπροστά του, σε μια γιγαντοοθόνη βλέπει την πλώρη του καραβιού και την είσοδο του λιμανιού της Κωνσταντινούπολης. Ο καιρός είναι καλός. Ο 22χρονος πρόσφυγας πρέπει να οδηγήσει με ασφάλεια το δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι.

Λίγα λεπτά μετά, η αποστολή ολοκληρώνεται. Μόνο που ο Αλί δεν βρίσκεται στη θάλασσα, αλλά στον προσομοιωτή σχολής ναυτικής εκπαίδευσης στον Πειραιά. Το μάθημα διεξάγεται στον προσομοιωτή της σχολής που αποτελεί πιστό αντίγραφο της γέφυρας ενός πλοίου. Ο εκπαιδευτής δίνει οδηγίες στους σπουδαστές και τους ενημερώνει για τις καιρικές συνθήκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Στο επόμενο μάθημα, το καράβι πρέπει να περάσει από τα στενά της Σιγκαπούρης εν μέσω καταιγίδας.

«Ποτέ δεν είχα δει θάλασσα, μόνο μια λίμνη όταν ήμουν μικρός. Τώρα σπουδάζω ναυτικός και σύντομα θα διασχίζω τους ωκεανούς. Ανυπομονώ να βρεθώ στο καράβι, έχω πολλά να μάθω. Δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα διάλεγα αυτό το επάγγελμα, όμως έχει καλά χρήματα και μου δίνει προοπτική» λέει ο Αλί Σινά.

Metadrasi - METAdrasi Ali Sina 2

 

Βεβαίως πριν ξεκινήσει τη νέα του ζωή στις «θάλασσες του κόσμου», ο 22χρονος έκανε ακόμη ένα μακρύ ταξίδι με αφετηρία το Αφγανιστάν και προορισμό την Ελλάδα. Άφησε την πατρίδα και την οικογένειά του αναζητώντας ασφαλές περιβάλλον στην Ευρώπη. Μετά από πολλές δυσκολίες και κακουχίες, έφτασε ως ασυνόδευτο παιδί στη Λέσβο τον Αύγουστο του 2016. Στο νησί έμεινε για περίπου ενάμιση χρόνο. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα και τον Αύγουστο του 2018 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων 16+ της ΜΕΤΑδρασης.

«Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία. Απέκτησα το δικό μου σπίτι, συγκατοίκους και καλούς φίλους. Μοιραζόμασταν τις δουλειές και έγινα πιο υπεύθυνος. Έτσι μπόρεσα να πάω στο σχολείο και να πάρω το απολυτήριό μου. Βέβαια, πάντα είχα δίπλα μου τους ανθρώπους της ΜΕΤΑδρασης. Ό,τι κι αν συνέβαινε, ήξερα πως θα με βοηθήσουν» υποστηρίζει ο Αλί.

Ακόμη, ο νεαρός πρόσφυγας έμαθε Ελληνικά και Αγγλικά χάρη στην προσφορά εθελοντών που πηγαίνουν στα διαμερίσματα και διδάσκουν τους ωφελούμενους. Στον ελεύθερό του χρόνο, παρακολούθησε μαθήματα κιθάρας και πήγαινε τακτικά στο γυμναστήριο.

Το 2019 ο Αλί ενηλικιώθηκε και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα 18+. Πρόκειται για καινοτόμο πρόγραμμα της ΜΕΤΑδρασης που απευθύνεται σε νεαρούς, ενήλικες πρόσφυγες με σκοπό την υποστήριξή τους, προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για αυτονόμηση και ένταξη στην κοινωνία. Οι άνθρωποι της Οργάνωσης βρίσκονται στο πλευρό των νεαρών προσφύγων στη δύσκολη διαδικασία ενηλικίωσής τους και μέχρι να καταφέρουν να σταθούν στα δυο τους πόδια, εντελώς ανεξάρτητοι πλέον. Το Πρόγραμμα 18 + της ΜΕΤΑδρασης, ξεκίνησε πιλοτικά το 2018, καλύπτοντας ένα βασικό κενό καθώς δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο υποστήριξης για πρώην, ασυνόδευτους ανήλικους. Μέχρι σήμερα, στα προγράμματα 16+ και 18+ έχουν ενταχθεί 317 πρόσφυγες.

Metadrasi - METAdrasi Ali Sina 3

 

Έχοντας λύσει το ζήτημα της στέγης και της κάλυψης των βασικών του αναγκών, ο Αλί εστίασε στο ζήτημα της επαγγελματικής του αποκατάστασης. Η ΜΕΤΑδραση εκτίμησε τον δυναμικό του χαρακτήρα και την αποφασιστικότητά του. Αφού έλαβε την κατάλληλη εκπαίδευση, απασχολήθηκε ως φροντιστής στο πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων. Για τρία χρόνια, προσέφερε στους ασυνόδευτους έφηβους όσα οι φροντιστές της Οργάνωσης του προσέφεραν, όταν και  εκείνος βρισκόταν στη δική τους θέση.

«Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα παρέχουν φροντίδα και προστασία στους ασυνόδευτους ανήλικους. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν, ενώ έχουν πρόσβαση σε αγαθά, υπηρεσίες και δραστηριότητες. Τελικός στόχος είναι να εμπιστευθούν τον εαυτό τους και να ενταχθούν στην κοινωνία, έχοντας μια ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση» λέει η Πέννυ Κεραμιδά, υπεύθυνη του Προγράμματος Ημιαυτόνομης Διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων.

Αν και αγαπούσε πολύ τη δουλειά του, κάποια στιγμή ο Αλί έκρινε πως έκλεισε ο κύκλος του ως φροντιστής ασυνόδευτων παιδιών. Σκέφτηκε ποια δουλειά έχει ενδιαφέρον, μπορεί να του εξασφαλίσει ένα καλό εισόδημα και κάποια επαγγελματική εξέλιξη.

Αποφάσισε να ασχοληθεί με τη θάλασσα, να γίνει ναυτικός. Όμως δεν γνώριζε πού να απευθυνθεί, σε ποια σχολή μπορεί να φοιτήσει αλλά και πώς μπορεί να μπαρκάρει, να εργαστεί σε κάποιο πλοίο. Για ακόμη μια φόρα, οι άνθρωποι της ΜΕΤΑδρασης στήριξαν τον νεαρό πρόσφυγα που επέλεξε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του. Συνέλεξαν πληροφορίες και τον καθοδήγησαν ώστε να βρει την κατάλληλη σχολή. Ακόμη, η ΜΕΤΑδραση πήρε την απόφαση να στηρίξει οικονομικά την επιλογή του μέσω δωρεών για τον πρώτο χρόνο, αφού ο Αλί δεν μπορούσε με δικούς του πόρους να καλύψει το κόστος των διδάκτρων.

Τον Ιανουάριο του 2023, ξεκίνησε τις σπουδές του σε σχολή ναυτικής εκπαίδευσης στον Πειραιά. Η αρχή ήταν δύσκολη. Ο Αλί έπρεπε να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον, με καινούριους συμμαθητές, καθώς και να εξοικειωθεί με τη ναυτική  ορολογία. Όμως με συστηματικό διάβασμα και μεγάλη προσπάθεια, ο 22χρονος πρόσφυγας κατόρθωσε να προχωρήσει και να γίνει μέλος της ομάδας. Πλάι του, κι ένας 16χρονος εθελοντής που τον βοηθούσε στα αγγλικά.

«Ο Αλί είναι ένας πολύ επιμελής σπουδαστής. Διαβάζει και έχει περάσει όλα τα τεστ. Βεβαίως υπήρξε ένα ζήτημα με τη γλώσσα, όμως δουλέψαμε και οι δύο πλευρές και καταφέραμε να προχωρήσουμε. Νομίζω πως θα έχει λαμπρό μέλλον γιατί εργάζεται σκληρά και θέτει στόχους. Έχει περάσει πολλά μέχρι να φτάσει εδώ και δεν το βάζει κάτω» λέει ο Αλέξανδρος Μπαζιώτης, υπεύθυνος σπουδών της GMC Maritime Academy & Training Center.

Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο θεωρητικής εκπαίδευσης, ο Αλί μπάρκαρε και πλέον ταξιδεύει με εμπορικό πλοίο. Λίγο πριν ξεκινήσει το νέο, μεγάλο ταξίδι, είπε δύο λόγια για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πλευρό του τα τελευταία χρόνια.

«Η ΜΕΤΑδραση με βοήθησε πολύ, μου έδωσε σπίτι. Εντάχθηκα σε μια κοινότητα που στη συνέχεια έγινε η νέα μου οικογένεια. Όμως το πιο σημαντικό είναι πως με πίστεψαν, με εμπιστεύτηκαν. Μου έδωσαν μια θέση εργασίας. Ένας πρόσφυγας δεν βρίσκει εύκολα δουλειά, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η Οργάνωση με βοήθησε να σταθώ στα πόδια μου και να κάνω μια νέα αρχή». Μετά την πρακτική του άσκηση στο πλοίο, πρέπει να επιστρέψει στις αίθουσες διδασκαλίας για να ολοκληρώσει την τριετή εκπαίδευση. Μόνο τότε θα φορέσει τη στολή του ανθυποπλοιάρχου και θα ξεκινήσει την καριέρα του στη θάλασσα.


Η οικογένεια της ΜΕΤΑδρασης είναι ιδιαίτερα περήφανη για τη εξέλιξη του 22χρονου πρόσφυγα. Σήμερα καμαρώνει τον σπουδαστή και αύριο τον καπετάνιο Αλί Σινά.   

Εάν επιθυμείτε να στηρίξετε κι εσείς την προσπάθεια του Αλί Σινά να ολοκληρώσει τις σπουδές του, μπορείτε να κάνετε μία κατάθεση, εδώ

* Παρακαλούμε σημειώνετε στην κατάθεσή σας την ένδειξη «για τις σπουδές του Αλί»

Sharing is caring