Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Απόστολος Στάικος
Video/μοντάζ: Simon Chabas
«Έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Πώς να μην είμαι ευτυχισμένος;» λέει ο Μπρουά που τον Φεβρουάριο του 2024 κατάφερε να ανοίξει το δικό του κομμωτήριο στη Θεσσαλονίκη.
Ο 27χρoνος Κούρδος πρόσφυγας από το Ιράκ είναι ένας από τους ανθρώπους που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Ready for Business της ΜΕΤΑδρασης το οποίο απευθύνεται σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που θέλουν να ετοιμάσουν το επιχειρηματικό τους πλάνο. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να ανοίξω το δικό μου κομμωτήριο. Όμως δεν είχα χρήματα και δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω. Δεν γνώριζα ποια είναι η διαδικασία και σε ποιες υπηρεσίες να απευθυνθώ. Έμαθα για το πρόγραμμα της ΜΕΤΑδρασης και σκέφτηκα πως αυτή είναι η ευκαιρία που έψαχνα. Μια καλή ιδέα δεν αρκεί, πρέπει να φτιάξεις business plan. Πρέπει να εξηγήσεις τι θέλεις να κάνεις, πόσο θα κοστίσει και ποιος είναι ο στόχος σου» λέει ο Μπρουά.
Στην πατρίδα του εργάστηκε ως κομμωτής για τρία χρόνια, ενώ το 2017 έφτασε στην Ελλάδα. Ένα χρόνο μετά, γράφτηκε σε Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τεχνικό λύκειο με κατεύθυνση την κομμωτική. Τα επόμενα χρόνια δούλεψε σε κομμωτήρια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Μυκόνου, όμως πάντα ήθελε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.
«Ήθελε πολύ να ανοίξει κομμωτήριο, συνέχεια γι’ αυτό μιλούσε. Εδώ και καιρό έψαχνε τον κατάλληλο χώρο. Νομίζω πως θα πάει πολύ καλά, πιστεύει στον εαυτό του και βεβαίως θα τον βοηθήσουμε και εμείς. Είμαστε καλοί φίλοι και θα σταθούμε στο πλευρό του» λέει ο Ιωάννης Καπαγιαννίδης, φίλος και τακτικός πελάτης του Μπρουά.
Τον Αύγουστο του 2023 ο 27χρονος πρόσφυγας εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ready for Business». Τον Σεπτέμβριο, με την βοήθεια της ομάδας της ΜΕΤΑδρασης, ολοκλήρωσε το business plan και ξεκίνησε να αναζητεί χρηματοδότηση από φορείς και ιδιώτες. Το κεφάλαιο για την έναρξη της επιχείρησής του διέθεσε η οργάνωση The People’s Trust.
«Είναι πολύ δύσκολο για τον οποιοδήποτε να ανοίξει μια δική του επιχείρηση, πόσο μάλλον για άτομα με προσφυγικό background που δεν έχουν γνωριμίες και γνώση της ελληνικής αγοράς. Στο πλαίσιο του προγράμματος προσφέρουμε επιχειρηματική συμβουλευτική με σκοπό ο πρόσφυγας να αναπτύξει το δικό του business plan, καθώς και νομική και φορολογική υποστήριξη» λέει η Μαρία Θεοδωροπούλου, υπεύθυνη του Προγράμματος Επιχειρηματικότητας της ΜΕΤΑδρασης.
«Ένας από τους βασικούς πυλώνες και μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ύπατης Αρμοστείας είναι η ένταξη των προσφύγων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένταξη εάν δεν τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Οι πρόσφυγες έχουν νέες ιδέες που αν τις αξιοποιήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο, μπορεί να οδηγηθούμε σε πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία μας» υποστηρίζει η Αναστασία Μπενέκου, από τον Τομέα Βιώσιμων Λύσεων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Αν και έζησε σε αρκετά μέρη στην Ελλάδα, ο Μπρουά αγάπησε τη Θεσσαλονίκη. Νοίκιασε ένα μικρό διαμέρισμα, απέκτησε φίλους και πλέον έχει το δικό του κομμωτήριο. Βεβαίως, αντιμετώπισε δυσκολίες. Πολλοί εργοδότες τον απέρριψαν επειδή δεν μιλούσε πολύ καλά Ελληνικά. Όμως δεν το έβαλε κάτω, μελέτησε και πλέον μιλάει και γράφει καλύτερα.
«Ο Μπρουά δυσκολεύτηκε πολύ με τη δουλειά. Δεν του έδιναν μια ευκαιρία. Όμως είναι πολύ καλός κουρέας, οπότε οι φίλοι μου και εγώ αποφασίσαμε να τον βοηθήσουμε. Του φτιάξαμε σελίδα στο Instagram και, βεβαίως, όλοι μας γίναμε τακτικοί πελάτες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί τα κατάφερε» λέει ο Ιωάννης Καπαγιαννίδης.
Τον πρώτο καιρό, οι πελάτες του ήταν κυρίως άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ. Όμως σιγά σιγά την πόρτα του καταστήματος άρχισαν να περνούν και αρκετοί Θεσσαλονικείς που θέλουν να τον γνωρίσουν, να μάθουν για τις υπηρεσίες του και να του ευχηθούν «καλές δουλειές».Αρκετοί είναι και οι πρόσφυγες που του ζητούν πληροφορίες. Ενδιαφέρονται να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και θέλουν να μάθουν ποια είναι η διαδικασία και ποια τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν. Ο 27χρονος απαντά στα ερωτήματά τους και τους παραπέμπει στη ΜΕΤΑδραση.
«Η οργάνωση είναι μια “πόρτα ανοιχτή”. Οι άνθρωποί της θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη. Ειδικά για το πρόγραμμα “Ready for Business”, αν υπάρχει μια καλή ιδέα ο υποψήφιος θα λάβει την κατάλληλη στήριξη, θα προχωρήσει και θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό του» υποστηρίζει ο Μπρουά Αλμπάδουι.
Καθώς ο καιρός περνάει, το κομμωτήριο αποκτά σταθερή πελατεία. Τον Μπρουά εμπιστεύονται πολλοί συνταξιούχοι, αλλά και νεότεροι άντρες που πηγαίνουν για να κουρευτούν μαζί με τα παιδιά τους. Όσο για το μέλλον, 27χρονος πρόσφυγας ονειρεύεται να ανοίξει ακόμη δύο κομμωτήρια, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, σε λίγο καιρό θέλει να ξεκινήσει μια δράση με τον τίτλο «κοινωνικό κομμωτήριο» και να κουρεύει δωρεάν όσους έχουν ανάγκη.
«Η Ελλάδα μου ξαναέδωσε ζωή! Νιώθω σαν να γεννήθηκα για δεύτερη φορά. Το κομμωτήριο μου έδωσε μεγάλη χαρά, πέτυχα έναν σημαντικό στόχο. Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον, πιστεύω πως θα τα καταφέρω. Ευχαριστώ θερμά όσους με βοήθησαν να φτάσω μέχρι εδώ» λέει ο Μπρουά.