fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - METAdrasi Career day 4

«Μπορώ και εγώ να τα καταφέρω»: Ημέρα Καριέρας για γυναίκες πρόσφυγες από τη ΜΕΤΑδραση

Σημαντική ήταν η προσέλευση γυναικών προσφύγων στην Ημέρα Καριέρας (Career Day) που διοργάνωσε η ΜΕΤAδραση, στο πλαίσιο του προγράμματος ένταξης Stepping Stone, στις 17 Μάρτιου 2022. Το Σεράφειο ζωντάνεψε από τη δυναμική παρουσία  γυναικών από 18 διαφορετικές χώρες που συμμετείχαν ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

Στόχος του Career Day ήταν να προσφέρει τη δυνατότητα σε γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες, να έρθουν σε επαφή με ειδικούς του Τομέα Ανθρωπίνου Δυναμικού και να μάθουν από τους ίδιους ποιες είναι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας, πώς μπορούν να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται και ποιες είναι οι κατάλληλες δεξιότητες που θα τις βοηθήσουν να ενταχθούν έχοντας σημαντική προοπτική εξέλιξης στην αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων εταιριών, που με μεγάλη θέρμη μίλησαν στις γυναίκες  προσπαθώντας να τις ενθαρρύνουν, να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να ακολουθούν τα όνειρα τους.

«Δίνουμε τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής ή εθνικότητας» ανέφερε η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στο Costa Navarino, που εμπράκτως έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια την ευαισθησία της και έχει βοηθήσει στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα πρώην ασυνόδευτα παιδιά που υποστηρίζει η ΜΕΤΑδραση. 

«Διαφορετικότητα σημαίνει να έχεις μια θέση στο τραπέζι. Συμπερίληψη σημαίνει να έχεις φωνή. Η αίσθηση του ανήκειν σημαίνει ότι η φωνή σου εισακούγεται» ανέφερε η Σύμβουλος Προσλήψεων στην Adecco, κα Ελένη Παρδάλη. Εκπρόσωποι από τα Phaea Resorts, Kariera.gr, το NM Excellence παρουσίασαν τις δυνατότητες ένταξης στην αγορά εργασίας και κυρίως στον τουριστικό τομέα που αποτελεί έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο.  

«Ένα μεγάλο ποσοστό του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού μιλάει δύο και τρεις γλώσσες και με την κατάλληλη εκπαίδευση έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί άμεσα στον ανθρωπιστικό τομέα ως διερμηνέας», ανέφερε η εκπρόσωπος του τμήματος διερμηνείας της ΜΕΤΑδρασης.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης καθήλωσε όλους τους συμμετέχοντες: γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, για το πώς κατάφεραν, ξεπερνώντας ανυπέρβλητα εμπόδια και δυσκολίες, να χτίσουν τη δική τους επιτυχημένη επιχείρηση, να την επεκτείνουν και πλέον να είναι σε θέση να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

«Όταν ήρθα στην Ελλάδα δεν μίλαγα τη γλώσσα. Έπρεπε να βρω άμεσα οποιαδήποτε δουλειά, να ζήσω την κόρη μου. Στην αρχή καθάριζα σπίτια, δούλευα σε εστιατόρια στην κουζίνα. Σε κάθε δουλειά μπορείς να βρεις θετικά στοιχεία, να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι. Ποτέ δεν το έβαλα κάτω», αναφέρει η Zara, η οποία έφτασε στην Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια, κατάφερε να ανοίξει το πρώτο κομμωτήριο και  σήμερα είναι ιδιοκτήτρια και διευθύνει αλυσίδα κομμωτηρίων προσφέροντας θέσεις εργασίας. 

«Είμαι από το Αφγανιστάν και έφτασα στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια περίπου. Βρέθηκα σε έναν προσφυγικό καταυλισμό. Στην αρχή πήγα να τρελαθώ. Ξεκίνησα να φτιάχνω ρούχα και όταν πια βρέθηκα στην Αθήνα σκέφτηκα να το προσπαθήσω: άρχισα να σχεδιάζω τα δικά μου ρούχα από καλά υφάσματα ρούχων που είχαν χρησιμοποιηθεί. Πέρυσι μάλιστα, έκανα και το πρώτο ντεφιλέ μόδας» αναφέρει η Shafigheh.

Η Νίνα από το Καμερούν είχε σπουδάσει στην χώρα της όταν ήρθε στην Ελλάδα. Ενώ ήταν έγκυος πήρε υποτροφία για μεταπτυχιακό στα οικονομικά. Αλλά δεν σταμάτησε ούτε εκεί: Παράλληλα με την τωρινή δουλειά της πήρε και δεύτερη υποτροφία για να κάνει MBA στο  University of the People με την αρωγή της ΜΕΤΑδρασης. Όπως λέει και η ίδια, «Αν θέλεις να προχωράς, πρέπει συνέχεια να δουλεύεις με τον  εαυτό σου, να διευρύνεις τις δυνατότητές σου». 

Από τις 65 γυναίκες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, φεύγοντας ήταν πολλές αυτές που με διαφορετικά λόγια η κάθε μια περιέγραφε το ίδιο συναίσθημα: «Μπορώ και εγώ να τα καταφέρω»!

Sharing is caring