fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - METAdrasi interpretation edu 1

Διερμηνεία στα σχολεία: Ένα 10χρονο αγόρι εντάσσεται στο ελληνικό σχολείο

Metadrasi - METAdrasi interpretation edu

Λίγες ημέρες αφού ξεκίνησε η σχολική χρονιά, μας κάλεσαν από ένα δημοτικό σχολείο της Αθήνας για παροχή διερμηνείας. Είχαν ένα 10χρονο αγόρι που πήγαινε στην Ε’ Δημοτικού και μιλούσε μια σπάνια διάλεκτο του Ιράκ.

Στην πρώτη επίσκεψη του διερμηνέα μας, μόλις το αγοράκι άκουσε κάποιον να μιλάει τη γλώσσα του, έλαμψε το πρόσωπό του από χαρά. Επιτέλους κάποιος άνθρωπος τον καταλάβαινε! Η δασκάλα του ενθουσιάστηκε που επιτέλους κατάφερε να μιλήσει μαζί του και που για πρώτη φορά άκουσε τη φωνή του.

Στις πρώτες επισκέψεις στο σχολείο, ο διερμηνέας διαπίστωσε ότι το αγόρι ήταν πολύ φοβισμένο και ντροπαλό. Δεν είχε φίλους και δεν μιλούσε με κανέναν άλλον παρά μόνο με τον αδερφό του. Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν σε εβδομαδιαία βάση και, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ο διερμηνέας είδε μια πραγματική μεταμόρφωση: το αγοράκι άρχισε να μαθαίνει τη γλώσσα, σταμάτησε να μένει μόνο του στα διαλείμματα, και κάθε πρωί έφτανε στο σχολείο γεμάτο όρεξη να παρακολουθήσει τα μαθήματα και να κάνει παρέα με τους νέους του φίλους.

Πλησιάζοντας πλέον στο τέλος της σχολικής χρονιάς, το σχολείο κάλεσε τους γονείς των μαθητών για να τους μιλήσουν για την πρόοδό τους. Στη συνάντηση πήγε και ο διερμηνέας μας για να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους γονείς του αγοριού. Συγκινημένη η δασκάλα τους μίλησε για την πρόοδο του μικρού. Τον άκουγε να μιλάει ακατάπαυστα, να της λέει ότι θέλει να συνεχίσει το σχολείο, να σπουδάσει και κάνει σχέδια για το μέλλον του στην Ελλάδα.


Οι πιστοποιημένοι διερμηνείς της ΜΕΤΑδρασης καλούνται καθημερινά να διευκολύνουν την επικοινωνία ανάμεσα στους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς τους, στηρίζοντας ουσιαστικά την ένταξη των παιδιών στο σχολείο. Από την αρχή του σχολικού έτους μέχρι σήμερα, οι διερμηνείς μας έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 700 ενέργειες διερμηνείας σε 20 διαφορετικές γλώσσες, σε 137 σχολεία σε όλη την Ελλάδα (Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Μακεδονία, Ήπειρο και νησιά).


H δράση της ΜΕΤΑδρασης «Παροχή υπηρεσιών διερμηνείας σε σχολεία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» μία πρωτοβουλία της UNICEF Greece που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΜΕΤΑδραση.

Sharing is caring