fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - 1

Η ΜΕΤΑδραση στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Πορτογαλίας για την υποδοχή και ένταξη 500 ασυνόδευτων παιδιών

Η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί να υποδεχθεί 500 ασυνόδευτα παιδιά από τους καταυλισμούς προσφύγων της Ελλάδας, ως μέρος του εθελοντικού ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασης 1.600 παιδιών. Έχοντας δηλώσει ότι θα αναλάβει τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  η Πορτογαλία για μία ακόμα φορά δείχνει τον δρόμο της αλληλεγγύης στην Ευρώπη για μια δίκαιη κατανομή ευθυνών. 

Δεδομένης της συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Πορτογαλική κυβέρνηση και τη ΜΕΤΑδραση από το 2017  – που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά  αποδοχή από χώρα της Ε.Ε. πέντε (5) ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία δεν εντάσσονταν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και δεν είχαν κανένα συγγενή σε άλλη χώρα της Ε.Ε. – από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι η Πορτογαλία θα πάρει 500 προσφυγόπουλα, έχει δημιουργηθεί ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από τη ΜΕΤΑδραση στους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Metadrasi - DSC 0197

Την Παρασκευή 24/7/20 ολοκληρώθηκε ένα διήμερο διαδικτυακό σεμινάριο, το οποίο υλοποίησαν τρία (3) έμπειρα στελέχη της ΜΕΤΑδρασης σε θέματα ασυνόδευτων παιδιών και στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 30 στελέχη από την πλευρά της Πορτογαλίας,  που έχουν αναλάβει την υποδοχή και ένταξη των παιδιών. Στο σεμινάριο παρουσιάστηκε το πλαίσιο προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά, καλές πρακτικές αλλά και μελέτη περιπτώσεων. Καθόλη τη διάρκεια του σεμιναρίου έγιναν πολλές ερωτήσεις και πραγματοποιήθηκαν πολύ γόνιμες συζητήσεις με τους συναδέλφους από την Πορτογαλία. 

Ήδη τα πρώτα 25 παιδιά που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου βρίσκονται στη Λισαβόνα. Αυτή την εβδομάδα η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης θα μεταβεί στην Πορτογαλία για να τα επισκεφθεί και θα συναντηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα στελέχη που έχουν αναλάβει την υποδοχή των 500 ασυνόδευτων παιδιών. «Εκτός από την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε για αυτήν την απόφαση της Πορτογαλικής κυβέρνησης, νιώθουμε και μια υποχρέωση να στηρίξουμε κάθε της προσπάθεια με όσα μέσα διαθέτουμε, ώστε να ριζώσουν τα παιδιά αυτά στη νέα τους πατρίδα και να έχουν ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε η κυρία Λώρα Παππά.

Sharing is caring