fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - PR METAdrasi 16 4 2020 photo4

Η τιτάνια προσπάθεια εν μέσω πανδημίας για τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου στη Γερμανία

Με την είδηση ότι η Γερμανία αποδέχθηκε  να φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά από τους πολύπαθους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών των νησιών μας,  μία τιτάνια προσπάθεια ξεκίνησε, προκειμένου σε ελάχιστο χρόνο, να προετοιμαστούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να συνοδευθούν τα παιδιά στην ενδοχώρα. Η ΜΕΤΑδραση, μία Οργάνωση με δεκαετή εμπειρία στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων,  σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανέλαβε άμεσα δράση. Το έργο δεν ήταν καθόλου εύκολο. Οι εξουσιοδοτημένοι Επίτροποι  της  ΜΕΤΑδρασης στα νησιά, χρειάστηκε να δουλέψουν αδιάλειπτα όλο το Σαββατοκύριακο μέχρι και την Τρίτη,  προκειμένου να συμβάλλουν στο εξαιρετικά απαιτητικό έργο της δημιουργίας ειδικού φακέλου για κάθε ένα από τα ασυνόδευτα παιδιά, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά, τη σπουδαιότητα του ρόλου των Επιτρόπων. Σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και με τα στελέχη των ΚΥΤ και της Υπηρεσίας Ασύλου των νησιών, έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου τα παιδιά που είχαν επιλεγεί να γίνουν αποδεκτά και να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Αλλά ο «αγώνας δρόμου» δεν τελείωσε εκεί. Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι συνοδοί της ΜΕΤΑδρασης οι οποίοι, εν μέσω πανδημίας και μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, με ελάχιστα δρομολόγια πλοίων και με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προφύλαξης, ανέλαβαν να μεταφέρουν τα παιδιά με ασφάλεια στην Αθήνα, ώστε από εκεί να αναχωρήσουν για τον τελικό προορισμό τους, τη Γερμανία. Δίνοντας μάχη με τον χρόνο, μέσα σε ελάχιστες ώρες έπρεπε να εκδοθούν εισαγγελικές εντολές, να παραδοθούν τα απαραίτητα για τη μετακίνηση έγγραφα για κάθε ανήλικο, να προετοιμαστούν και να μεταφερθούν τα παιδιά στο λιμάνι. Οι συνοδοί κατάφεραν να ταξιδέψουν μαζί με τα έξι παιδιά τη Μ. Δευτέρα το μεσημέρι, στο τελευταίο μέχρι την Πέμπτη δρομολόγιο από το Καρλόβασι της Σάμου, το όποιο μόλις που πρόλαβαν. Η επόμενη ομάδα συνοδών μαζί με τα 11 παιδιά έφτασαν τη Μ. Τρίτη από τη Χίο και Μ. Τετάρτη ξημερώματα έφτασαν τα 35 παιδιά από τη Λέσβο, μετά από μια επεισοδιακή επιβίβαση, όπου κυριολεκτικά πήδηξαν την τελευταία στιγμή στην μπουκαπόρτα του πλοίου που αναχωρούσε. Τη Μ. Πέμπτη, εκτάκτως μεταφέρθηκαν από τη δομή της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο δύο μικρά αδέλφια, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι, για να ενταχθούν και αυτά στην ομάδα παιδιών που θα μεταφερθεί στη Γερμανία. Οι τέσσερις αυτές ημέρες συνοδειών αποδείχθηκαν από τις πιο περίπλοκες και δύσκολες συνοδείες από τις συνολικά 5.100 που έχει αναλάβει η ΜΕΤΑδραση τα τελευταία 9 χρόνια. Αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε στεφθεί με επιτυχία χωρίς την αμέριστη υποστήριξη όλων των εισαγγελέων των νησιών (Λέσβος, Σάμος, Χίος), καθώς και την ευγενική χορηγία της Blue Star, που για ακόμα μία φορά στάθηκε στο πλευρό μας, προσφέροντας δωρεάν εισιτήρια για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών.

«Για εμάς, που εδώ και δύο χρόνια κάνουμε μία επίμονη και συστηματική προσπάθεια ανάδειξης του ζητήματος κατανομής ευθυνών στις χώρες της Ευρώπης για τα ασυνόδευτα παιδιά, η χαρά μας είναι απερίγραπτη που επιτέλους ξεκίνησε η μετεγκατάσταση ενός αριθμού παιδιών στη Γερμανία. Όταν αρχικά ακούσαμε ότι το Λουξεμβούργο θα δεχθεί 12 παιδιά για μετεγκατάσταση, αλλά υπό τον όρο ότι θα είναι από τη Συρία, μικρότερα των 14 ετών και χωρίς επανένωση, αμέσως νιώσαμε σαν να μας εμπαίζουν για ακόμα μία φορά. Γνωρίζαμε ότι τα μικρά παιδιά από τη Συρία στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν συγγενείς σε άλλη χώρα της Ευρώπης», δηλώνει η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά.

Είναι τεράστιας σημασίας το βήμα που έκανε η Γερμανία, η οποία ενώ είχε ξεκινήσει και αυτή με ακόμα πιο ανέφικτες προδιαγραφές, δηλαδή κορίτσια με προβλήματα υγείας κάτω των 14 ετών, στην πορεία διεύρυνε τα κριτήρια σε παιδιά 14 ετών, ανεξαρτήτου εθνικότητας, φύλου και πλαισίου επανένωσης. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι όταν υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση, μπορούν να πραγματοποιούνται μετεγκαταστάσεις ταχύτατα.

«Εύχομαι ειλικρινά, το εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης της Γερμανίας να ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες και να φύγουν άμεσα τα υπόλοιπα 1.600 παιδιά που βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες στην ενδοχώρα και κυρίως στα νησιά. Η αστραπιαία, μαζική και ποιοτική οργάνωση αυτής της μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων, συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά. Ελπίζω η επιτυχία αυτή να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τα κράτη μέλη προς τις αρχές της χώρας μας, οι οποίες, σε στενή συνεργασία με τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις Οργανώσεις που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, μπορούν αξιόπιστα πλέον να θέσουν οι ίδιες τα κριτήρια μετεγκατάστασης, διασφαλίζοντας το βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων παιδιών», καταλήγει η κυρία Παππά.

Metadrasi - PR METAdrasi 16 4 2020 photo3
Συγκλονιστικές στιγμές κατά την παραλαβή ασυνόδευτου παιδιού από το camp της Σάμου, όπου όλη η «γειτονιά» έχει βγει για να αποχαιρετήσει το αγοράκι με φωνές, χειροκροτήματα και χειρονομίες θριάμβου και εγκαρδίωσης.
Metadrasi - PR METAdrasi 16 4 2020 photo2
Ασυνόδευτα παιδιά στο πλοίο από τη Λέσβο.
Metadrasi - PR METAdrasi 16 4 2020 photo1
35 παιδιά από τη Λέσβο επιβιβάζονται την τελευταία στιγμή στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

Sharing is caring