fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - METAdrasi greek flag

Όταν τα ασυνόδευτα παιδιά γιορτάζουν την 25η Μαρτίου

Σήμερα γιορτάζουμε την ελληνική επανάσταση του 1821. Τιμούμε τον αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας πριν 200 χρόνια που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για τα ιδεώδη της εθνικής ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Μοιραζόμαστε δύο μικρές ιστορίες από τα ασυνόδευτα παιδιά που μένουν στις δομές φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης και μας δείχνουν πώς προσπαθούν και αυτά, αυθόρμητα και με κάθε ευκαιρία, να ριζώσουν και να αισθανθούν ότι το «Χρόνια πολλά Έλληνες» αφορά και αυτά!

▶ «Αυτό το έφτιαξα για εσάς. Μας είπαν στο σχολείο ότι είναι τα 200 χρόνια από την επανάσταση!». Αυτά ήταν του λόγια του μικρούλη Αλί* από το Αφγανιστάν που με ενθουσιασμό έφερε στην φροντίστρια ένα αναπάντεχο και πολύ συγκινητικό δώρο. Είχαμε ζητήσει από όλα τα παιδιά να ζωγραφίσουν τη σημαία της χώρας τους. Ο μικρούλης Αλί, αφού πήρε μπογιές και χαρτί, κάθισε σε μία γωνία μόνος, αφοσιωμένος και μετά από λίγη ώρα ήρθε με ένα τεράστιο χαμόγελο για να μας δείξει τη ζωγραφιά του: Είχε φτιάξει την ελληνική σημαία!

▶ Από την αρχή της εβδομάδας, η Λέιλα* εξέφρασε την επιθυμία να βάλουμε την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι μας. Οι άνθρωποι της δομής ήταν επιφυλακτικοί καθώς δεν ήταν σίγουροι αν αυτή η κίνηση θα άρεσε σε όλα τα παιδιά. Πολύ γρήγορα η απάντηση, όπως πάντα, ήρθε από τα ίδια τα παιδιά, που βρήκαν τη σημαία και άρχισαν να ζητούν με επιμονή βοήθεια για να την τοποθετήσουν στο μπαλκόνι. Έτσι, με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια κοίταζαν τη γαλανόλευκη που κυμάτιζε και στο δικό τους μπαλκόνι, αυτό της δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών από διάφορες χώρες. «Κοιτάζοντάς τα, σκέφτηκα για ακόμα μια φορά πόσο ανάγκη έχουν τα ξεριζωμένα αυτά παιδιά να αποτελέσουν μέρος της κοινωνίας, του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας στην οποία ζουν» λέει η υπεύθυνη της δομής.

*Τα ονόματα των παιδιών έχουν αλλάξει για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Metadrasi - METAdrasi greek flag

Sharing is caring