
Εδώ και 15 χρόνια, η ΜΕΤΑδραση καλύπτει τις ανάγκες για διερμηνεία σε νοσοκομεία και φορείς υγείας ανά την Ελλάδα, μέσω ειδικά εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων διερμηνέων ή και διαπολιτισμικών μεσολαβητών.
Στο πλαίσιο αυτό, από τον Ιούνιο του 2026 και με τριετή διάρκεια η ΜΕΤΑδραση παρέχει υπηρεσίες διαπολιτισμικής μεσολάβησης στις δομές υγείας της περιφέρειας Αττικής μέσω της Πράξης «Παροχή υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης σε υπηρεσίες υγείας στην Περιφέρεια Αττικής» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αττική» 2021–2027 και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+).
Η πράξη έχει στόχο την άρση των γλωσσικών και πολιτισμικών εμποδίων και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και διοικητικών υπηρεσιών με μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, συμβάλλοντας στην ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας.
Οι υπηρεσίες διαπολιτισμικής μεσολάβησης (εξ αποστάσεως ή/ και δια ζώσης) παρέχονται στις παρακάτω δομές υγείας, που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων:
• Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Π. &Α. Κυριακού
• Γενικό Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»
• Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρας»
• Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ»
• Γ.Ν. «ΛΑΙΚΟ»
• Α.Ο.Μ. Πολυκλινική του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός»
• Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας
Η δράση αφορά επίσης και σε όλες τις υπόλοιπες Δομές Υγείας της Περιφέρειας Αττικής.
Οι κύριες γλώσσες υποστήριξης είναι: Αραβικά, Φαρσί, Νταρί, Γεωργιανά, Ρωσικά, Ουρντού, Παστό, Γαλλικά, Σορανί, Κουρμαντζί, Σομαλικά, καθώς και σε άλλες γλώσσες, όταν προκύπτει ανάγκη.
Ομάδα-στόχος
Η δράση απευθύνεται σε:
- δικαιούχους διεθνούς προστασίας,
- αιτούντες/σες διεθνή προστασία,
- ασυνόδευτα παιδιά
- και γενικότερα πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα εντός των γεωγραφικών ορίων της περιοχής παρέμβασης και απευθύνονται στις δομές υγείας όπου υλοποιείται η δράση.



