fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - ProudLogo 1

PROUD: 100 μέντορες για 100 ασυνόδευτους ανήλικους

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις!

Η ΜΕΤΑδραση ως επικεφαλής και οι εταίροι του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROUD (Προώθηση της Υποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης ως εναλλακτική μορφή φροντίδας και προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων), με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την επιλογή εκατό (100) μεντόρων, οι οποίοι θα αναλάβουν την υποστήριξη και καθοδήγηση 100 ασυνόδευτων ανήλικων σε ολόκληρη τη χώρα. 

Γιατί να γίνεις μέντορας ενός ασυνόδευτου ανήλικου;

Όσοι επιλεγούν για να αναλάβουν τον ρόλο του μέντορα, θα βοηθήσουν αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια όλες τις προκλήσεις που θα βιώσουν, πριν ή και κατά τη διάρκεια της μετάβασής τους στην αυτόνομη ενήλικη ζωή – όπως η στέγαση, η εργασία, η εκπαίδευση και η οικονομική διαχείριση. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσουν στους ασυνόδευτους νέους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας ενός ενήλικα.

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για μέντορας;

Άτομα που:

  • είναι άνω των 25 ετών, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού και επαγγελματικού υπόβαθρου
  • έχουν εμπειρία ζωής και γνώσεις που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν
  • έχουν καλή γνώση Αγγλικών ή/και Γαλλικών
  • έχουν εμπειρία σε παρόμοιες δράσεις         

Η συμμετοχή των μεντόρων είναι εθελοντική.

Η δράση mentoring

Η δράση mentoring του προγράμματος PROUD είναι κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική πλαισίωση των ασυνόδευτων ανήλικων που διαβιούν σε δομές παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Οι μέντορες που θα επιλεγούν θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσουν τη ζωή και το μέλλον εκατό (100) ασυνόδευτων ανήλικων, μεταδίδοντάς τους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν όχι μόνο μία ομαλή μετάβαση στην ενήλικη ζωή αλλά και την ένταξή τους ως ισότιμα μέλη στην ελληνική κοινωνία.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για υποψήφιους μέντορες ξεκινά τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021. Όσοι και όσες επιθυμούν να αναλάβουν τον πολύτιμο, αλλά και πολλές φορές απαιτητικό ρόλο του μέντορα για κάποιο από τα εκατό ασυνόδευτα παιδιά που συμμετέχουν στο έργο PROUD, μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ιστοσελίδα του προγράμματος, https://careforminors.eu/mentors/how-to-become-a-mentor/. Η επεξεργασία των αιτήσεων θα καταλήξει στην επιλογή των κατάλληλων μεντόρων για το πρόγραμμα, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια εκπαίδευση σχετικά με την καθοδήγηση ασυνόδευτων ανήλικων. Στη συνέχεια, οι μέντορες θα αντιστοιχηθούν με κάθε έναν από τους υποψήφιους ασυνόδευτους ανήλικους και θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις καθοδήγησης μαζί τους (δια ζώσης ή/και ηλεκτρονικά). Ο ελάχιστος αριθμός συναντήσεων μεταξύ μέντορα και καθοδηγούμενου είναι δώδεκα και θα υλοποιηθούν κατά την περίοδο Μαρτίου-Νοεμβρίου 2021.

Το πρόγραμμα PROUD

Το πρόγραμμα PROUD είναι ένα διετές ευρωπαϊκό έργο που υλοποιείται ταυτόχρονα στην Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία, με στόχο την υποστήριξη και την πλαισίωση των ασυνόδευτων ανήλικων ηλικίας 15-18 ετών που διαβιούν στις χώρες αυτές, κατά την πορεία τους προς την ενηλικίωση και την ανεξαρτησία. Επικεφαλής και συντονιστής του προγράμματος είναι  ΜΕΤΑδραση, ενώ οι υπόλοιποι φορείς που υλοποιούν το έργο στην Ελλάδα είναι η Αποστολή ο ανθρωπιστικός και αναπτυξιακός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Athens Lifelong Learning Institute και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στην Ολλανδία το Stichting Nidos, στη Γερμανία το Plan International και στην Ισπανία το Fundació Idea. Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://careforminors.eu/mentors/how-to-become-a-mentor/ και να κάνουν το πρώτο βήμα για μια μοναδική εμπειρία ζωής τόσο για τους ίδιους όσο και για κάθε ασυνόδευτο παιδί που συμμετέχει στο έργο.

Sharing is caring