fbpx
EMAIL US AT info[at]metadrasi.org
CALL US NOW (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - METAdrasi StoriesAbdul 1a

Αμπντούλ Κορόμα: Από τον καταυλισμό της Χίου στην κουζίνα του Χριστόφορου Πέσκια

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Απόστολος Στάικος
Video/μοντάζ: Simon Chabas

Κοντεύει τέσσερις το απόγευμα. Ο Αμπντούλ φτάνει στην κουζίνα του εστιατορίου και φοράει τη λευκή του στολή. Όλα τα μέλη της ομάδας τού Χριστόφορου Πέσκια βρίσκονται στις θέσεις τους. Ο 18χρονος πρόσφυγας κόβει τα άγρια μανιτάρια σε μικρές φέτες. Συνεχίζει με μήλα και καρότα, ενώ λίγο αργότερα βράζει μερικά αυγά.

Με τη βοήθεια της ΜΕΤΑδρασης, ο Αμπντούλ βρήκε δουλειά, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και πλέον μαθαίνει την τέχνη της μαγειρικής στο πλευρό ενός διάσημου σεφ.  

«Είμαι μέλος μιας δυνατής ομάδας. Οι συνάδελφοι με βοηθούν και με καθοδηγούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δίπλα τους αποκτώ γνώσεις και γίνομαι καλύτερος. Όσο για τον κύριο Πέσκια, ότι και να πω είναι λίγο. Μου έδωσε μια ευκαιρία, με εκπαιδεύει και εγώ κάνω ότι μπορώ για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του» λέει ο νεαρός πρόσφυγας από τη Σιέρα Λεόνε.

Ως ασυνόδευτος ανήλικος, ο Αμπντούλ έφτασε στη Χίο τον Μάρτιο του 2022. Τον Μάιο του ίδιου έτους εντάχθηκε στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της Οργάνωσης που λειτουργεί στο νησί. Εκεί, ξεκίνησε να ασχολείται με τη μαγειρική. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ο μάγειρας της δομής, ο οποίος και του έμαθε τις πρώτες συνταγές.

Τον Ιούλιο του 2022 μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα υποστηριζόμενης αυτόνομης διαβίωσης της ΜΕΤΑδρασης στην Αθήνα. «Το πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης* δεν είναι απλά ένα ακόμη στεγαστικό πρόγραμμα, αλλά στοχεύει στο να αισθανθούν τα παιδιά ότι έχουν ένα σπίτι, που είναι το σπίτι τους και μία ομάδα επαγγελματιών, που είναι δίπλα τους σε κάθε τους βήμα. Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παιδιών, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των συναισθηματικών τους αναγκών και κυρίως της ανάγκης του «ανήκειν» σε μία ομάδα που τα νοιάζεται και τα φροντίζει», υποστηρίζει η συντονίστρια του προγράμματος, Κατερίνα Γαλάνη.

Λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα, ο Αμπντούλ ξεκίνησε την εθελοντική του δράση σε μια κοινωνική κουζίνα, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα μαγειρικής. Μερικούς μήνες πριν ενηλικιωθεί, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία.    

«Ο Αμπντούλ μπήκε στην κουζίνα μας όταν ήταν 17 ετών. Ήταν ανήλικος, οπότε έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλά ζητήματα και βεβαίως τη γραφειοκρατία. Συνεργαστήκαμε με τη ΜΕΤΑδραση και τα καταφέραμε. Στην αρχή δούλευε λίγες ώρες, όμως πλέον εργάζεται κανονικά. Είναι μικρός, έχει πολλά να μάθει. Όμως είναι εργατικός και θέλει να εξελιχθεί, να προχωρήσει» λέει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας.

Πράγματι η είσοδος του Αμπντούλ στην αγορά εργασίας υπήρξε μια πρόκληση, αφού ακόμη δεν είχε ενηλικιωθεί. Η ομάδα της ΜΕΤΑδρασης καθοδήγησε τον ασυνόδευτο ανήλικο καθώς αναζητούσε δουλειά, ενώ τον στήριξε μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Μεταξύ άλλων, τον βοήθησε να εκδώσει ΑΦΜ και Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, καθώς και να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.  

«Για τον Αμπντούλ σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Ήρθε από μια ξένη χώρα όπου όλα είναι διαφορετικά. Έπρεπε να ενταχθεί σε ένα νέο περιβάλλον και να συνεργαστεί με ανθρώπους που δεν γνώριζε. Τα κατάφερε γιατί δουλεύει με τον εαυτό του, φαίνεται πως αγαπάει τη μαγειρική» λέει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας.

Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε και από μια σχολή μαγειρικής που του έδωσε υποτροφία. Ο Αμπντούλ ολοκλήρωσε τις σπουδές του και πέρασε τις εξετάσεις πιστοποίησης. Μόλις ενηλικιώθηκε και αφού πλέον εργαζόταν, αποφάσισε να νοικιάσει το δικό του διαμέρισμα. Σε όλη αυτή την πορεία, η ομάδα του προγράμματος «Υποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης» της Οργάνωσης βρισκόταν στο πλευρό του.

«Η ΜΕΤΑδραση με βοήθησε στα πρώτα μου βήματα στην Ελλάδα και με στήριξε ώστε να σταθώ στα ποδιά μου. Μου προσέφεραν στέγη στη Χίο και στην Αθήνα, με γράψανε στο σχολείο και βεβαίως με βοήθησαν να βρω δουλειά. Οι άνθρωποι της Οργάνωσης ήταν πάντα δίπλα μου, ενώ γνωρίζω πως θα με στηρίξουν και στα μελλοντικά μου σχέδια» λέει ο νεαρός πρόσφυγας.

Metadrasi - METAdrasi Stories Abdul 2

Ο Αμπντούλ είναι μέλος μιας ομάδας στην οποία συμμετέχουν έμπειροι, αλλά και νεότεροι μάγειρες. Δίπλα τους, ο νεαρός πρόσφυγας μαθαίνει να λειτουργεί ως κρίκος μιας αλυσίδας. «Η δουλειά μας είναι ομαδική» επισημαίνει ο Χριστόφορος Πέσκιας και διευκρινίζει πως σε μια πολυεθνική κουζίνα θέση έχουν όσοι έχουν διάθεση να δουλέψουν και να εξελιχθούν.

«Εδώ δεν κάνουμε χάρες, δεν προσφέραμε μια θέση στον Αμπντούλ επειδή είναι πρόσφυγας. Του δώσαμε δουλειά γιατί πιστέψαμε στις ικανότητές του, γιατί είδαμε κάτι σε αυτό το παιδί. Εδώ όλοι είναι επαγγελματίες και έχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Ο Αμπντούλ είναι μικρός, θέλει ακόμα δέκα χρόνια στην κουζίνα. Όμως πιστεύω πως αν συνεχίσει να δουλεύει σκληρά, κάποια μέρα θα γίνει σεφ. Πιστεύω πως μπορεί και θα τα καταφέρει» εκτιμά ο  Χριστόφορος Πέσκιας.

Metadrasi - METAdrasi Stories 3Abdul 2

«Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει κάποια βήματα, όμως θεωρώ πως έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Παραμένουμε επιφυλακτικοί και δύσπιστοι με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεν είμαστε ανοιχτοί στο καινούριο και στο διαφορετικό. Εκτιμώ πως πρέπει να δεχόμαστε πιο εύκολα ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων, διαφορετικών πεποιθήσεων και προτιμήσεων» λέει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας.

Η ώρα είναι 19:30, το εστιατόριο ανοίγει τις πόρτες του. Στην κουζίνα φτάνουν οι πρώτες παραγγελίες. Ταλιολίνι µε τρούφα και σφαιροποιηµένη σάλτσα καρµπονάρας. Σφυρίδα µε κρούστα µουστάρδας, πιρουνάτος πουρές πατάτας και σάλτσα ρόκας. Σεφ, μάγειρες και βοηθοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.

Ο Αμπντούλ βράζει χόρτα και κόβει πράσινες πιπεριές σε μικρά κομμάτια. Σκουπίζει τα ψίχουλα από τον πάγκο, καθώς αναμένει οδηγίες για τα επόμενα πιάτα. Ένας συνάδελφος τον ρωτάει αν έχει κανονίσει κάτι στο ρεπό του. Πολλές φορές μετά τη δουλειά ή στο ρεπό, τα μέλη της ομάδας πηγαίνουν για φαγητό ή ποτό.        

O 18χρονος πρόσφυγας είναι πλέον ανεξάρτητος και έχει κάθε λόγο να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Αφού αποκτήσει εμπειρία στην Ελλάδα, θέλει να εργαστεί και σε εστιατόρια του εξωτερικού.  

«Τώρα μπορώ να κάνω όνειρα για το μέλλον. Κάνω μια καινούρια αρχή. Έχω δουλειά, θα γίνω μάγειρας και κάποια μέρα θα γίνω σεφ!» λέει ο Αμπντούλ Κορόμα. 

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το εστιατόριο «Balthazar» και την ομάδα του σεφ Χριστόφορου Πέσκια.


*Το πρόγραμμα υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετανάστευσης και Ένταξης.

Sharing is caring