fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - Mohammad together in sport

«Together in Sport» – ο αθλητισμός ως μέσο ένταξης για τον προσφυγικό πληθυσμό

Metadrasi - together in sport poster

«Together in Sport» είναι το όνομα ενός νέου διεθνούς προγράμματος που προάγει τη συνεργασία ανάμεσα σε ανήλικους πρόσφυγες και παιδιά και νέους από την Ελλάδα, και το οποίο θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα η ΜΕΤΑδραση, με τη συνεργασία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) της Γερμανίας, της Γερμανικής Ολυμπιακής Αθλητικής Ομοσπονδίας (DOSB) και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ). Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της συνοχής των τοπικών κοινοτήτων στην Ελλάδα στις οποίες διαμένουν ανήλικοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μέσω της δημιουργίας ενός φάσματος αθλητικών δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους σε σχολεία και αθλητικούς συλλόγους. Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές και προπονητές θα εκπαιδεύουν τα παιδιά σε διάφορες ομαδικές και ατομικές αθλητικές δραστηριότητες καθώς και σε δραστηριότητες αναψυχής. «Ο αθλητισμός ενισχύει την κοινωνική συνοχή και προάγει αξίες, όπως το ευ αγωνίζεσθαι, η αλληλεγγύη και το πνεύμα ομαδικότητας. Οι ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικό κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, συμβάλουν στην αμοιβαία κατανόηση, προάγουν την ανοχή και βοηθούν στην εξάλειψη των προκαταλήψεων», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του BAMF Andrea Schumacher

Στη διαδικτυακή εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2021, οι  Γερμανοί εταίροι τόνισαν τη σημασία της διαδικασίας ένταξης, η οποία θα προάγεται μέσω των αθλητικών δραστηριοτήτων και συνυπέγραψαν την αφίσα του έργου ως μία συμβολική κίνηση που αντιστοιχούσε με την ανταλλαγή της σκυτάλης με τους Έλληνες εταίρους. Ο Πρόεδρος του BAMF, Δρ. Hans-Eckhard Sommer, τόνισε στην ομιλία του ότι το έργο αυτό κατέχει υψηλή προτεραιότητα και για τον ίδιο ως ηγέτη του φορέα που κατ’ εξοχήν προΐσταται σε δράσεις που έχουν στόχο την ένταξη προσφύγων και μεταναστών: «Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων αναπτύσσονται όπου υπάρχουν κοινά σημεία αναφοράς. Έτσι ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και προωθείται η ένταξη». Η ενεργή ενασχόληση με τον αθλητισμό μαζί με νέους από τις τοπικές κοινωνίες, θα βοηθήσει τους ανήλικους πρόσφυγες να δημιουργήσουν νέες γνωριμίες και σχέσεις, να μάθουν τη γλώσσα και βήμα-βήμα, να ζήσουν ξανά μια φυσιολογική ζωή. Αυτό επισημάνθηκε και από τον Majid και τον Mohammad, δύο επωφελούμενους της ΜΕΤΑδρασης, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο και για τους οποίους ο αθλητισμός ήταν το μέσο που βοήθησε στην ταχύτερη ένταξή τους. Ο Andreas Silbersack, Αντιπρόεδρος της DOSB, δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από αυτή τη συνεργασία: «Η προφορά ευκαιριών στους νέους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, για να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία είναι ένα από τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται το DOSB. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε το πρόγραμμα “Together in Sport” μαζί με το BAMF. Προσδοκούμε μέσω αυτού του προγράμματος να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν  περισσότερα παιδιά και νέους – με ή χωρίς προσφυγικό προφίλ – να ασχοληθούν με τον αθλητισμό». Η βαρύτητα που έχει ο αθλητισμός ως μέσο που δημιουργεί δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους,  επιβεβαιώθηκε και από τη κυρία Λώρα Παππά, Πρόεδρο της ΜΕΤΑδρασης, της Οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου “Together in Sport” στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον συνεργάτη του δικτύου DOSB, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλουμε στην προώθηση της ένταξης προσφύγων στις ελληνικές κοινότητες μέσω αυτού του προγράμματος», τονίζει η Λ. Παππά. Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Σ. Καπράλος, ακούγοντας τις ιστορίες του Mohammad και του Majid, επιβεβαίωσε τη βούληση της ΕΟΕ να συμπεριλάβει πρόσφυγες με ταλέντο στον αθλητισμό στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του BAMF Dr. Hans-Eckhard Sommer, ο Αντιπρόεδρος του BAMF Andrea Schumacher, ο Αντιπρόεδρος του DOSB κ. Andreas Silbersack, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Σπύρος Καπράλος, ο Δήμαρχος της Νυρεμβέργης, κ. Marcus König, ο Δήμαρχος της Καβάλας, κ. Θεόδωρος Μουριάδης και η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης κα Λώρα Παππά. Το «Toghether in Sports» χρηματοδοτείται  από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF). Ο Δήμος Καβάλας, που έχει αδερφοποιηθεί με τον Δήμο Νυρεμβέργης, θα είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι από την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

Sharing is caring