Το σεμινάριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κος Sjur Larsen, ο Διευθυντής του UDI κος Frode Forfang, που απηύθυνε και χαιρετισμό, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης κα Νινέτα Ζώη, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής κος Παναγιώτης Νίκας, καθώς και εκπρόσωποι από το Συνήγορο του Πολίτη, την Υπηρεσία Ασύλου και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Αποστολή, AΡΣΙΣ και PRAKSIS), οι οποίες διαχειρίζονται κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
Το workshop άνοιξε η Αντιπρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, κα Λώρα Παππά, ευχαριστώντας το χρηματοδότη και τονίζοντας το μέγεθος της ανάγκης στον τομέα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, εκτός από το Διευθυντή του UDI κο Frode Forfang, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο κος Δημόπουλος, εκ μέρους του ΕΚΚΑ και η κα Στεφανάκη, επικεφαλής του Τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία και δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τη ΜΕΤΑδραση στο καινούριο και δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.
Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση των συστημάτων Επιτροπείας, καλών πρακτικών, όπως και προτάσεων βελτίωσης από τους Εκπροσώπους των φορέων από την Ευρώπη που συμμετείχαν στο workshop. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, ο ρόλος, το προφίλ, η εκπαίδευση, τα συστήματα αξιολόγησης, τα εκπαιδευτικά εργαλεία, τα κριτήρια επιλογής Επιτρόπων και άλλα συναφή θέματα. Το workshop αποδείχτηκε ιδιαίτερα εποικοδομητικό, όχι μόνον για τη δημιουργία ενός δικτύου Επιτρόπων στην Ελλάδα, αλλά και για τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων Επιτροπείας στις συμμετέχουσες χώρες.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του ξενώνα, τη λειτουργία του, αλλά και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Όλες οι πλευρές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους και την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη διοργάνωση του workshop και την προστιθέμενη αξία τέτοιων συναντήσεων ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Η μακρόχρονη εμπειρία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών άλλων χωρών της Ευρώπης στην Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και οι καλές πρακτικές που αναδείχθηκαν θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τη ΜΕΤΑδραση στη μελλοντική της προσπάθεια δημιουργίας Δικτύου Επιτρόπων ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα.