fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - guardianship metadrasi

Έκκληση για την άμεση ανάληψη της Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων από το Υπουργείο Εργασίας

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου

Πριν το 2014, η Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα ήταν στην πράξη ανύπαρκτη. Το κενό αυτό επιχείρησε να καλύψει η ΜΕΤΑδραση, δημιουργώντας το 2015, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με τους κατά τόπους Εισαγγελείς. Πιλοτικά στην αρχή, με την στήριξη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου, μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη και μέχρι σήμερα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλων διεθνών οργανισμών, η ΜΕΤΑδραση δημιούργησε ένα δίκτυο Επιτρόπων που έφτασε τα 69 μέλη σε όλη τη χώρα. Μέσα σε τρεισήμισι χρόνια οι εξουσιοδοτημένοι Επίτροποι της ΜΕΤΑδρασης ανέλαβαν τη στήριξη 4.385 παιδιών.

Με την ψήφιση του Ν. 4554/2018 την 10η Ιουλίου του 2018, την ευθύνη της Επιτροπείας στην χώρα μας αναλαμβάνει πλέον το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) του Υπουργείου Εργασίας, του οποίου η λειτουργία αναμενόταν να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση της Υπουργού.

Με δεδομένες τις παραπάνω εξελίξεις, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και οι διεθνείς Οργανισμοί που στήριξαν την καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα δράση κινούνται προς την  κατεύθυνση  διακοπής της χρηματοδότησης προς την ΜΕΤΑδραση. Συνεπώς η μείωση του αριθμού των μελών της συντονιστικής ομάδας και των εξουσιοδοτημένων Επιτρόπων είναι αναπόφευκτη.

Με βασικό στόχο να εδραιωθεί στην Ελλάδα ο θεσμός της Επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό, η ΜΕΤΑδραση καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου η ανάληψη του θεσμού της Επιτροπείας να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν από το Υπουργείο Εργασίας εκμηδενίζοντας κάθε ενδεχόμενο να βρεθούν εκατοντάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι χωρίς Επίτροπο. Πιστεύουμε ότι η αξιοποίηση της ομάδας της ΜΕΤΑδρασης από το ΕΚΚΑ είναι εφικτή, και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την απορρόφηση των Μελών του Δικτύου Επιτροπείας από τον νέο φορέα, με δεδομένο ότι έχουν διατεθεί οι σχετικοί ευρωπαϊκοί πόροι μέσω του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης (AMIF) στο Υπουργείο Οικονομίας.

Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθεί η άρση δεκάδων εξουσιοδοτήσεων ασυνόδευτων ανηλίκων και το ΕΚΚΑ θα αποκτήσει μια ομάδα καταρτισμένων επαγγελματιών που έχουν σημαντική εμπειρία στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, είναι αφοσιωμένοι στην εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για κάθε παιδί, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών δεν είναι να αντικαθιστούν το κράτος, αλλά να καλύπτουν ουσιαστικά κενά και να ανοίγουν τον δρόμο με καινοτόμες δράσεις, όπως αυτή της Επιτροπείας.

Μέσα από την συνεργασία της ΜΕΤΑδρασης με το Υπουργείο Εργασίας πιστεύουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση για το βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων ανηλίκων και την αξιοποίηση της πολύτιμης τεχνογνωσίας και εμπειρίας που έχει ήδη κατακτηθεί από το Τμήμα Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης.

 

 

Sharing is caring