fbpx
ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ EMAIL info[at]metadrasi.org
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ (+30) 214 100 8700
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Metadrasi - Metadrasi Mastixa 1 1

Εκπαιδευτικό «ταξίδι» στη χιώτικη παράδοση

Metadrasi - Metadrasi Mastixa 1 1

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία έζησαν ενήλικοι μαθητές μας και ωφελούμενοι του προγράμματος εργασιακής συμβουλευτικής «Stepping Stone» που διαμένουν στο καμπ της ΒΙΑΛ στη Χίο, μέσα από την ευγενική καθοδήγηση και ενημέρωση ντόπιου μαστιχοπαραγωγού.

Συνώνυμο με την ψυχή της Χίου, το εμβληματικό αυτό προϊόν έδωσε την αφορμή για ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία, φέροντας τους συμμετέχοντες πιο κοντά στην παράδοση του νησιού, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία καλλιέργειας και τη συλλογή των πολύτιμων δακρύων της μαστίχας. Οι ιδιαιτερότητες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαστιχοπαραγωγοί, η επεξεργασία και η προώθηση του προϊόντος, η σπουδαιότητα της καλλιέργειάς του για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, αλλά και η πολύτιμη συνδρομή της μαστίχας στην υγεία, άνοιξαν νέους ορίζοντες γνώσης και πιθανής απασχόλησης για τους συμμετέχοντες, πολλοί από τους οποίους δήλωσαν την επιθυμία τους να απασχοληθούν στον κλάδο μόλις αποκτήσουν το δικαίωμα νόμιμης εργασίας στη χώρα.

Το γεμάτο αρώματα και μοναδικές εικόνες αυτό εκπαιδευτικό «ταξίδι» ήταν μια ιδιαίτερα θετική πρωτοβουλία για μια πρώτη επαφή με τη διαδικασία της μαστιχοπαραγωγής και κατ’ επέκταση τη διαχείριση του τοπικού αγροτικού χώρου. Πράγματι, επιστρέφοντας στο καμπ οι ωφελούμενοι εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν σε παρόμοιες δράσεις στο μέλλον, που συνδυάζουν την εξοικείωση με την τοπική κοινωνία και την παράδοση με την προοπτική απασχόλησης και ένταξης. 

Τα μαθήματα ενηλίκων και το πρόγραμμα Stepping Stone της ΜΕΤΑδρασης υλοποιούνται με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Sharing is caring